Un altre pas a la ciutat en l’estratègia de vacunació anticovid. Aquest dimarts a la tarda ha obert el primer punt extern que centralitza l’activitat d’immunització de quatre CAP de la ciutat: CAP Turó-Vilapicina, CAP Guineueta, CAP Roquetes-Cantera i CAP Rio de Janeiro. Són centres d’atenció primària de cinc barris diferents del districte de Nou Barris i, a partir d’ara, part dels seus usuaris rebran la vacuna Pfizer contra la covid-19 al Parc Tecnològic de Barcelona Activa, al carrer de Marie Curie, 8-14.

De moment, el primer grup d’edat cridat a vacunar-se en aquest punt és la població d’entre 76 i 79 anys i rebran els vials de Pfizer. Segons el Departament de Salut, hi ha 2.700 persones d’aquesta edat assignades a aquests centres d’atenció primària. Per citar-los, Salut els ha enviat un missatge SMS —per tant, no cal entrar al web per demanar dia i hora— i a més, se’ls ha trucat per comprovar que havien entès bé la informació. De fet, alguns dels assistents s’han queixat que els han trucat amb poc marge de temps. A més, tot i la cita, s’han produït cues i alguns retards.

A aquest punt només es convocarà aquelles persones sense problemes de mobilitat. Un cop completat aquest grup de població, s’anirà baixant fins arribar als ciutadans de 70 anys. Tot dependrà de la quantitat de dosis que hi arribin. De moment, només es preveu que arribin les de Pfizer.

Estratègia per agilitzar el procés d’immunització

La decisió d’exportar part de la vacunació fora dels CAP s’ha pres per poder vacunar més gent en poc temps. Si es disposa d’un espai més gran, s’hi poden concentrar més persones sense problemes de distància i, més tenint en compte que els vacunats s’han d’esperar 15 minuts després d’haver rebut el vial per descartar cap tipus d’efecte advers. El ritme de vacunació d’aquest punt dependrà —com ha passat des de l’inici del pla d’immunització— de l’arribada de les vacunes i també de les infermeres que hi hagi vacunant, explica Salut.

Tot i la descentralització de la vacunació d’aquest grup d’edat, l’activitat d’immunització es manté en part als CAP. Concretament, hi continuaran atenent la franja de més de 80 anys —dels quals ja en queden pocs per vacunar—, i també totes aquelles persones amb problemes de mobilitat o dependència.

Altres punts externs de vacunació

La particularitat d’aquest cas és que s’aglutina l’activitat de quatre centres d’atenció primària, però el cert és que de punts externs d’immunització als CAP ja fa setmanes que n’hi ha a la ciutat. Així, per exemple, la setmana passada, el mercat provisional de l’Abaceria es va reconvertir en part en punt de vacunació i ara rep els usuaris dels CAP de Vila de Gràcia-Cibeles i de Pare Claret.

Així mateix, també se n’han impulsat en poliesportius, centres cívics i annexos als centres d’atenció primària. És el cas del Poliesportiu Municipal Francisco Calvo, on s’està vacunant la població adherida al CAP Sagrera. Cal diferenciar, però, l’estratègia dels punts externs de vacunació, dels punts vacunació massiva que s’han implantat, per exemple, a la facultat d’Història i Filosofia del Raval.