El Gremi de Restauració de Barcelona ha difós un vídeo en què compara la situació del sector a Catalunya amb la d’altres comunitats, com Madrid o Andalusia. S’hi pot veure un restaurador que munta una terrassa que després s’incendia. La veu en off es pregunta al final del vídeo: “Catalunya, principal motor econòmic d’Espanya?”.

El mateix vídeo vol donar resposta a aquesta pregunta. S’hi assegura, per exemple, que d’octubre a març els bars i restaurants catalans han obert al públic un 60 % menys d’hores que els madrilenys. Però la comparació amb Madrid no acaba aquí. El Gremi destaca que durant el període en què la gestió de la pandèmia ha estat en mans dels governs autonòmics, “la comunitat de Madrid ha estat capaç d’aturar l’hemorràgia econòmica i, fins i tot, de començar a crear ocupació; a Catalunya, en canvi, el sector s’ha deixat pel camí 23.000 llocs de feina”.

El Gremi també posa d’exemple Andalusia

En la nota de premsa de presentació del vídeo de protesta, el director del Gremi de Restauració de Barcelona, Roger Pallarols, ha negat “el relat governamental segons el qual les severes restriccions aplicades a la restauració (i a sectors connexos com el comerç) haurien servit per reduir la xifra de defuncions”. En aquest cas posa l’exemple d’Andalusia, que “ha plantat cara al virus i, sense haver escanyat la restauració, presenta un balanç de defuncions durant l’últim trimestre inferior al de Catalunya”.

Pallarols també rebutja “la suposada relació causal entre restauració i contagis”. Argumenta que mentre “els restauradors estan sense tardes ni sopars des d’abans de Nadal, s’han incrementat els contagis i s’ha viscut una tercera onada, que s’ha superat”.