Professionals científics i mèdics, organitzacions internacionals de salut global i agències públiques han presentat aquest dimarts la Declaració Barcelona per reclamar l’alliberament temporal a escala mundial de les patents de les vacunes contra la covid. Els promotors de la declaració s’han reunit amb l’alcaldessa, Ada Colau, a l’Ajuntament, que ha donat ple suport a la iniciativa. De fet, Colau s’ha compromès a liderar aquest clam, tant a escala municipal, debatent la qüestió al ple municipal, com també reclamant el suport del Govern espanyol, i a escala internacional buscant adhesions d’altres metròpolis com a portaveu de les ciutats a les Nacions Unides. “Les vacunes funcionen i el que volem per la nostra gent ho volem per tot el planeta”, assegura l’alcaldessa.

La Declaració Barcelona demana accelerar al màxim la producció i distribució mundial de vacunes mentre duri la situació d’emergència sanitària actual. En aquest sentit, reclama que s’activin els mecanismes internacionals perquè les farmacèutiques alliberin temporalment les patents. El document recorda que la pandèmia ja ha provocat la mort de prop de tres milions de persones, segons l’OMS, i que incrementa la pobresa i les desigualtats a escala mundial. També subratlla que les vacunes no haurien estat possibles en un temps rècord sense una inversió pública mundial estimada al voltant de 25.000 milions d’euros.

Un document obert a rebre adhesions

La declaració està signada inicialment per ONG com Metges sense Fronteres, Amnistia Internacional, Oxfam Intermón, Metges del Món i Medicus Mundi. També hi ha organitzacions de salut global com el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l’ISGlobal i l’Agència de Salut Pública de Barcelona. A títol individual, s’hi han sumat personalitats científiques i mèdiques com la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital Vall Hebron, Magda Campins, Rafael Vilasanjuan, d’ISGlobal, o l’epidemiòleg de l’Hospital Clínic Antoni Trilla.

El president de Metges Sense Fronteres, David Noguera, ha agraït a l’Ajuntament que els hagi obert les portes, mentres altres continuen “tossudament barrades”. “Gràcies Barcelona per enviar aquest batec al món”, ha exclamat. També Antoni Trilla creu que Barcelona pot jugar un paper “molt important” per implicar a altres ciutats del món en aquesta lluita.

A partir d’ara, el document està obert a rebre el màxim d’adhesions possible. De fet, Colau s’ha compromès a promoure l’adhesió de més ciutats a través de les diferents xarxes de governs locals, regionals i internacionals a les quals té accés com a alcaldessa.