Des de dimecres, no tothom qui entra al mercat provisional de l’Abaceria, al Camp d’en Grassot, ho fa per fer-hi la compra. Des de fa dos dies, en aquest equipament municipal també hi van tots els usuaris dels CAP de la Vila de Gràcia-Cibeles i de Pare Claret que han de rebre la vacuna de la covid. En concret, ara hi estan acudint persones majors de 80 anys, a qui s’administra la vacuna de Pzifer. Els responsables d’aquests centres d’atenció primària han decidit -juntament amb Salut- externalitzar la vacunació pel coronavirus vista l’arribada important de dosis les últimes setmanes. D’aquesta manera, en “exportar” aquesta activitat dels ambulatoris, es pot garantir una bona velocitat en l’administració dels vaccins, alhora que es troba un espai més ampli i còmode.

Concretament, el personal sanitari i els usuaris estan utilitzant la sala polivalent situada en la primera planta de la carpa de l’Abaceria i la vacunació es fa tant al matí com a la tarda. Aquest punt extern es mantindrà fins que almenys hagin rebut la vacuna els barcelonins majors de 70 anys residents en aquesta àrea. Aquesta setmana es preveu acabar d’administrar la dosi als majors de 80 anys -d’acord també amb la previsió del govern català-, de manera que la setmana vinent es començaria amb els ciutadans de 79 anys i es continuaria en ordre descendent fins a arribar als ciutadans de 70 anys.

Confusió entre alguns dels usuaris

El canvi impulsat des d’aquesta setmana ha generat confusió entre alguns dels usuaris, que no s’imaginen que l’adreça rebuda per anar-se a vacunar és, en realitat, el mercat provisional situat al passeig de Sant Joan entre el carrer de Sant Antoni Maria Claret i el d’Indústria. Això els passa perquè l’adreça els envia a un edifici de pisos de la cantonada, ja que en realitat el mercat no té adjudicat un número concret.

Centres Cívics i poliesportius, també com a punts externs

El cas de l’Abaceria no és excepcional, ja que ara a mateix a Barcelona altres CAP han decidit impulsar la vacunació en altres punts externs com són poliesportius, centres cívics i annexos als centres d’atenció primària. És el cas, del Poliesportiu Municipal Francisco Calvo, on s’està vacunant la població adherida al CAP Sagrera.

L’externalització de la vacunació en equipaments municipals està lligat únicament amb el vaccí de Pfizer, ja que, en el cas d’AstraZeneca, s’administra en punts més centralitzats com la Facultat d’Història i Filosofia del Raval i les dosis de Moderna s’ha administrat bàsicament als hospitals.

L’estratègia ideada per Salut segueix la tònica del que ja es va fer per a la campanya de la vacunació contra la grip comuna la tardor passada. Per evitar que la població de risc que l’havia de rebre coincidís amb malalts potencials de covid als CAP de la ciutat, es va decidir derivar externament la vacunació de la grip. És una manera, a més, d’esponjar els espais dels centres d’atenció primària, que també han hagut de reorganitzar els circuits interns dels equipaments per diferenciar l’atenció dels malalts de covid de la resta.