El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut aquest dimarts un cop finalitzada la reunió del Consell de Ministres per presentar el pla de recuperació que Espanya enviarà a la Comissió Europea. Sánchez ha explicat que la gestió dels fons europeus (140.000 milions per a Espanya en sis anys) farà créixer el PIB espanyol a un ritme d’un 2 % cada any i permetrà la creació de 800.000 llocs de feina.

Sánchez ha desglossat l’import de les principals inversions del pla de recuperació, que concreta com s’utilitzaran els 70.000 milions dels fons europeus que arribaran entre 2021 i 2023. La partida més elevada és de 13.200 milions d’euros que es destinaran a l’estratègia de mobilitat sostenible que vol impulsar el vehicle elèctric. La segona inversió més elevada és de 6.820 milions i s’usarà per a la rehabilitació d’habitatges i regeneració urbana amb, entre d’altres, la instal·lació de panells solars.

El pla preveu destinar 4.315 milions més a la modernització de les administracions públiques, 4.060 a la digitalització de petites i mitjanes empreses i gairebé 4.000 al desenvolupament de la xarxa 5G. El pla també preveu invertir 3.780 en la política industrial basada en l’economia circular i la gestió de residus, 3.590 en un pla de competències digitals, 3.400 per al sector turístic, 3.380 per al desenvolupament del sistema de ciència i 3.165 MEUR per al desplegament d’energies renovables.

Una oportunitat “comparable a l’entrada a la UE”

Sánchez ha defensat que el pla de recuperació econòmica és “l’esforç de modernització més gran que s’ha fet en 37 anys, només comparable amb l’ingrés a la Unió Europea”. Ha assegurat que permetrà abordar totes aquelles reformes que no es van poder fer per culpa de les “polítiques d’austeritat lesives” que es van adoptar en l’anterior crisi econòmica: “Estem decidint el país que tindrem les properes dècades”, ha sentenciat.

En un simposi econòmic celebrat aquest dilluns, Sánchez ja va avançar que el pla tindrà un total de 212 mesures, 110 de les quals són inversions i 102, reformes. També es va mostrar segur que els fons europeus (140.000 milions per a Espanya en sis anys) serviran perquè Europa lideri la transformació digital i la transició ecològica mundial.

Segona compareixença en set dies

És el segon dimarts consecutiu en què Sánchez compareix després del Consell de Ministres, ja que la setmana passada va sortir a explicar el calendari de vacunació. Va assegurar que el 70 % de la població espanyola estarà immunitzada a finals del mes d’agost. També es va marcar l’objectiu d’haver vacunat 15 milions de persones a mitjans de juny.