Els darrers dies criden l’atenció les llargues cues que es formen davant els laboratoris clínics on es fan proves d’antígens o PCR. Per poder entrar en alguns països, aquest estiu, caldrà portar un test negatiu. Això ha fet repuntar la demanda de proves en laboratoris privats, on l’espera pot oscil·lar entre una hora i dues hores i mitja, depenent del lloc. El perfil d’usuaris són sobretot persones que encara no han estat vacunades, per edat o perquè han passat la covid els darrers mesos, o bé que encara no han completat les dues dosis.

Entre una i dues hores i mitja de cua

Solen ser proves que es fan sense cita prèvia. Això sumat a l’inici de la temporada de vacances i escapades fa que les analítiques covid es multipliquin. “D’aquí a dos dies se m’acaben les pràctiques, haig de tornar a França, i em cal una prova d’antígens. Fa dues hores que espero i encara no sé quan entraré“, explica amb resignació Chloé Deschamps a la llarga cua que omple la vorera de la Meridiana, davant d’un laboratori. Aquesta cua arriba fins al carrer del darrere, i s’hi pot trobar gent que ha superat les dues hores d’espera. En un altre laboratori a la travessera de Gràcia, la cua és més curta però també supera l’hora i va plena de cares d’impaciència.

Cues davant un laboratori a la Meridiana

“Hem triplicat la feina que fèiem normalment”

La cua desemboca en uns laboratoris desbordats de feina. “Des que han obert la possibilitat de poder viatjar, és una bogeria, perquè tenim moltíssima feina. Hem triplicat la feina que fèiem normalment. Haurem passat de fer unes 120-150 proves diàries a fer-ne unes 250-280″, indica Aleix Figueras, tècnic del laboratori Unilabs. Els treballadors acaben rebent les queixes i les crítiques dels usuaris.

Dubtes sobre les proves que calen per viatjar

Les persones vacunades tenen clar que per moure’s dins la Unió Europea tenen al seu abast el certificat de vacunació de la covid. Tanmateix, hi ha més dubtes entre les persones que han triat una destinació fora d’Europa. Més enllà de la validesa o no d’aquest passaport, també sorgeixen preguntes sobre si calen proves complementàries i quin tipus de proves han de ser.

Aquests dubtes també els tenen les persones que encara no han estat vacunades i preparen un vol, encara que sigui dins el territori nacional. “Anem a Eïvissa i fins avui no hem esbrinat que ja ens era suficient amb un test d’antígens, crèiem que calia una PCR”, explica Mireia García.