La crisi es nota en les escoles religioses de Barcelona que hauran de tancar un 10 % de les classes de P3 que començaran l’escolarització al setembre per falta d’alumnat per mantenir el concert econòmic (els diners que reben del govern català). Després d’una forta davallada de les inscripcions aquesta primavera, finalment hi ha 20 classes d’un total de 200 grups que no tenen prou alumnat per consolidar un grup. Una xifra que podria reduir-se lleugerament si prosperen els recursos que han presentat les escoles en contra la decisió de la Generalitat de treure’ls el concert econòmic per falta d’alumnes. Són xifres facilitades a betevé per la Fundació d’Escoles Cristianes de Catalunya (FECC), que representa 119 centres concertats religiosos a Barcelona, el gruix dels que hi ha a Barcelona.

Davallada generalitzada d’alumnat el curs 2021-2022

Els centres religiosos ja van alertar del tancament de grups i del possible acomiadament de professors de cara al curs que ve, per la davallada important d’alumnat. Està previst que comencin escola 870 nens menys que al curs anterior. Una disminució d’infants que ve provocada per la caiguda de la natalitat i per l’èxode de famílies fora de Barcelona.

Qui més notarà aquesta davallada seran les escoles concertades. En els últims anys, la demanda d’escola pública no para de créixer. I, a més, amb la crisi econòmica actual moltes famílies no poden permetre’s pagar la quota de la concertada, malgrat que les escoles ofereixen ajudes.

Al curs que ve hi haurà 870 alumnes menys de P3 a la ciutat.

Inicialment, els pronòstics per aquests centres religiosos eren més negatius. El president de la FECC va assegurar a betevé al maig “que les xifres de la preinscripció eren les pitjors de la història recent”. Malgrat tot, finalment no es tancaran tants grups com es preveia. El Consorci d’Educació de Barcelona ha acabat assignant d’ofici places d’alumnes a l’escola concertada, que acullen infants dins el pla de xoc contra la segregació. Dins aquest projecte, l’alumnat vulnerable es reparteix i l’administració li paga les despeses (beca de menjador, quotes i activitats extraescolars).

Acusacions d’opacitat al Consorci d’Educació

En aquest context, el president de la Fundació d’Escola Cristiana, Miquel Mateo, és molt crític amb el Consorci i apunta que “hi ha hagut opacitat en tota la preinscripció” i assenyala que durant aquests mesos les escoles han tingut dificultats per saber la xifra real de places reservades a alumnat vulnerable, així com les necessàries per mantenir el concert. Fonts del Consorci han explicat a betevé que la informació s’ha anat donant al centres en cada fase del procés i que s’han anat resolent els dubtes amb les escoles, actuant com es preveu dins el Marc de la Comissió de Garanties.

Algunes famílies vulnerables de Nou Barris ja han criticat el sistema d’assignació de places del pla de xoc, perquè s’envia alumnes a centres molt llunyans de casa seva. L’alumnat del Camp de l’Arpa del Clot també ha denunciat la mateixa situació. L’aFFaC, que representa les famílies, sempre ha estat molt crítica amb el pla de xoc, qüestionant la seva funció i denunciant que pot acabar afavorint l’absentisme escolar.