L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB) ha estat en el punt de mira de dues associacions de juristes en el debat que s’ha produït aquest dijous en el programa ‘El matí de Barcelona’, de betevé. L’advocat i president de l’associació Atenes Juristes pels Drets Civils, Lluís Mestres, ha estat contundent a l’hora de valorar la tasca de la institució jurídica. “Ens trobem amb un col·legi que s’ha polititzat i que pren una posició clara a favor d’una interpretació de la situació actual que fa mal a la institució”. Mestres ha anat més enllà i ha assegurat que quan la institució diu que no pren partit en el conflicte català sí que ho està fent: “Quan tu no et pronuncies és que prens partit“, ha afirmat.

“La degana té un actitud servil amb l’estat”

Però les crítiques han anat també dirigides a la degana de l’ICAB, Maria Eugènia Gay. Segons Núria Garrido, advocada i presidenta de l’associació de Juristes dels Drets Humans, Gay “té una actitud servil amb l’Estat i també amb el poder”. L’advocada ha criticat que durant l’acte de celebració del 40 aniversari de la Constitució que va organitzar l’ICAB a les seves instal·lacions hi van anar com a convidats polítics unionistes com Manuel Valls, candidat de Barcelona Capital Europea; l’exlíder socialista Alfonso Guerra, i el Club Tocqueville, una plataforma de debat civil que aposta per una Catalunya dins del conjunt d’Espanya. Núria Garrido considera que a l’esdeveniment només s’hi va convidar a una part de la política i pensa que “havia de ser transversal i convidar-hi altres polítics com el candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall o Jordi Graupera, candidat a les Primàries Barcelona“.

En el debat d”El matí de Barcelona’ també han denunciat l’actitud de l’ICAB a les lesions que van patir els votants de l’1-O. Garrido ha dit: “El Col·legi no ha fet res pels lesionats. És una deixadesa de funcions”. L’advocada de Juristes dels Drets Humans ha assegurat que l’organisme hauria d’haver proposat “una comissió per reclutar advocats voluntaris que defensessin els drets dels ciutadans” que van patir danys. Sobre aquest tema, Juristes dels Drets Humans -que defensa una vintena de persones que van patir lesions per part de la Policia Nacional a les escolesha denunciat que s’han arxivat provisionalment la meitat dels casos perquè el tribunal considera que les proves de vídeo no són prou clares. L’associació considera que forma part d’una estratègia.

L’ICAB es remet al 2-O

En resposta a aquesta suposada inanició l’1-O, des del Col·legi d’Advocats s’ha recordat que l’endemà d’aquells fets va emetre un comunicat en què rebutjava i lamentava “les situacions de violència produïdes a Catalunya” alhora que feia “una crida a la serenitat i al diàleg com a única garantia de la convivència”.