L’Associació Juristes pels Drets Humans, que porta una  vintena de casos de persones agredides l’1 d’octubre per la Policia Nacional a escoles de Barcelona, denuncia que el jutge està utilitzant  l’arxivament provisional de casos en què els vídeos no són prou clars com a estratègia. Núria Garrido, presidenta de l’Associació de Juristes pels Drets Humans, explica que “hi ha 27 peces obertes i l’estratègia del jutge és anar arxivant les peces menys clares en les quals no és òbvia aquesta desproporcionalitat basant-se estrictament en vídeos. On no hi ha bones  gravacions en què es veu la desproporció de la policia els casos s’estan arxivant. Se n’han arxivat pràcticament la meitat”. Garrido afegeix que els recursos “estan tots recorreguts, en reforma i després en apel·lació a l’audiència”. 

Concentració davant el Tribunal Suprem el 15-D

Garrido ha explicat aquesta estratègia en un debat sobre la concentració convocada per la plataforma Clam per  la Llibertat, aquest dissabte 15 de desembre, davant del Tribunal Suprem, amb el lema “No hay justicia”. Precisament, el 18 de desembre començarà el judici al procés, amb les qüestions prèvies, al Tribunal Suprem.  Núria Camps, presidenta de la plataforma Clam per la Llibertat, i Lluís Mestres, advocat i president de l’Associació Atenes Juristes pels Drets Civils, han explicat alguns dels motius que els porten a convocar aquesta concentració, que ja té el suport de més de 100 entitats d’arreu d’Espanya. La intenció és denunciar que s’està “criminalitzant la dissidència” i que “ja fa quatre anys que el Grupo de Estados contra la Corrupción assegura que el sistema de nomenament dels jutges és corrupte”.

 

Durant el debat, els responsables de l’Associació Atenes Juristes pels Drets Civils i l’Associació de Juristes pels Drets Humans han criticat fortament el posicionament actual del Col·legi d’Advocats de Barcelona per la situació que es viu a Catalunya.