Un mes i mig després de la macrooperació policial contra els narcopisos al Raval i el Gòtic, i de la intensificació del patrullatge de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana pels carrers dels barris, els veïns afirmen haver notat una disminució important dels narcopisos a la zona. El portaveu d’Acció Raval, Ángel Cordero, ha afirmat aquest dimecres en una entrevista al ‘bàsics’ que “dels 70 narcopisos que havíem arribat a tenir ara fa dos anys, n’hem passat ara a uns nou“, una situació que el fa ser optimista: “Comencem a guanyar la batalla“.

En el cas del Gòtic, però, reconeixen que aquella operació no ha estat tan efectiva. Ho ha assegurat a ‘bàsics’ Martí Cusó, portaveu de Resistim al Gòtic, que, tot i reconèixer que s’han tancat narcopisos, explica que “el tipus de narcotràfic al Gòtic és diferent del del Raval”. Cusó detalla que “al barri és més habitual la venda de droga a la via pública per a un consum turístic, així com la proliferació de clubs cannàbics il·legals”.

Què fer d’un narcopís tancat?

Després de cada actuació contra un narcopís acostuma a aparèixer un debat: què fer del pis. Així, hi ha entitats partidàries de tapiar-los i deixar-los buits, però d’altres són partidàries d’obrir-los i facilitar que siguin ocupats de nou, no pas per narcotraficants, sinó per famílies amb problemes d’habitatge. És el cas d’Acció Raval i Resistim el Gòtic, que afirmen que “l’emergència és extrema”, sobretot enguany, “perquè s’han disparat els desnonaments per l’impagament de lloguers“, explica Martí Cusó.

El portaveu de Resistim al Gòtic relata que “un desnonament és molt ràpid, mentre que la ubicació de la família afectada en un pis públic és molt lent”, un fet que, segons el seu parer, justifica “l’ocupació social dels pisos, principalment els de bancs i fons d’inversió”.

En aquest sentit, Cusó ha recordat el cas del bloc ocupat al carrer del Correu Vell, 3, desallotjat 10 mesos després de l’ocupació organitzada per part dels que hi van viure: “No hi ha tornat a haver més ocupacions com aquella al barri, tot i que els afectats han hagut de tornar a ocupar, perquè l’ocupació és la clau” per suportar la pressió immobiliària al barri.

D’aquesta opinió també en són partidaris a Acció Raval, que adverteixen que “l’Administració va tard” a l’hora de resoldre un problema -manca d’habitatges i narcopisos- que “té l’origen en l’especulació”, ha sentenciat el portaveu, Ángel Cordero.