L’alcaldessa, Ada Colau, i la consellera de Justícia, Ester Capella, demanen al Ministeri de Justícia que acceleri la posada en marxa del nou jutjat de delictes lleus que el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar a finals de novembre. Segons ha explicat la consellera a l’alcaldessa, en una reunió aquest dimecres al matí a l’Ajuntament, per posar-lo en funcionament només cal que el ministeri designi el lletrat de l’Administració de Justícia que es farà càrrec d’aquest jutjat i que aprovi la dotació pressupostària per cobrir els sous d’aquest lletrat i també del jutge, que ja està designat. La consellera també ha assegurat que, per la seva banda, “els funcionaris ja els tenim decidits”.

En aquest sentit, Colau ha anunciat que aquest mateix dimecres enviarà una carta a la ministra. “Dono per fet que el ministeri farà la part que li toca en les pròximes setmanes i a inicis de l’any vinent estarà en marxa. No concebo que no ho faci”, ha dit l’alcaldessa.

Tot plegat, endarrerirà la posada en marxa del jutjat, ja que el CGPJ va anunciar que entraria en funcionament a partir de l’1 de gener del 2019. Segons ha explicat la consellera, treballen perquè comenci a funcionar “entre finals de gener i principis de febrer”. Ha deixat clar, però, que això “depèn del ministeri, no de nosaltres”.

Es passarà dels 7.500 judicis anuals als 15.000

L’obertura d’aquest segon jutjat de delictes lleus permetrà doblar el nombre de judicis que fins ara ha fet l’únic jutjat que hi havia a Barcelona – uns 7.500-. Es calcula que tots dos podran celebrar 15.000 judicis l’any i això facilitarà que es puguin absorbir els 6.000 judicis que a hores d’ara estan pendents i que si no s’assenyalen podrien prescriure. “El que no pot ser és que la part policial i administracions locals facin un sobreesforç perquè no hi hagi impunitat i quan arribi als jutjats es doni un missatge d’impunitat perquè queda en un embut judicial”, ha remarcat l’alcaldessa.