‘Eldiario.es’ ha tingut accés a unes imatges de les càrregues de l’1-O que no s’havien vist fins ara. Es tracta de les imatges que van captar les càmeres dels agents de la Policia Nacional durant la intervenció que van fer a diverses escoles, entre les quals hi ha l’Escola Mediterrània, l’Escola Ramon Llull i l’Escola d’Adults Freire, a Nou Barris.

En el vídeo de l’Escola Mediterrània, es veu com els agents van treure els ciutadans que estaven concentrats a les portes del centre amb empentes i cops i enmig de molta tensió i crits de “Fora d’aquí” o “Com ens pegues així?”. L’agent que porta la càmera insta la resta de policies a “seguir traient” els ciutadans i alguns opten per agafar-los pels braços i llançar-los contra terra. Segons el Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona, que investiga les càrregues de l’1-O, van resultar ferides 22 persones i per això ha citat com a investigats dos agents: l’agent responsable de l’operació i un subinspector.

Pel que fa a les imatges de l’Escola Ramon Llull, els ciutadans estan agafats un per un mentre els policies els adverteixen que “No tenim pressa” i que “Sortireu igual, amb mal o sense mal”. “Quan passi una desgràcia no digueu que ha estat la Policia”, diu un agent a un dels votants després de recriminar-li que una noia jove no surti de la concentració. “Per Sant Fermí direu que és violació”, afegeix un altre agent, en referència al cas de La Manada. En aquest centre, més tard hi va haver càrregues amb pilotes de goma i Roger Español va perdre la visió de l’ull esquerre.  De moment, el jutge ha citat com a investigats 13 agents, juntament amb Español, a qui acusa de llançar una tanca contra un policia.

Per acabar, també s’han vist imatges de l’Escola d’Adults Freire, a Nou Barris, on la policia també va desallotjar els ciutadans amb empentes i van comissar les urnes i paperetes.

De moment, el Jutjat d’Instrucció 7 de Barcelona investiga 22 policies nacionals en total per les càrregues durant el referèndum de l’1 d’octubre. Aquesta investigació es basa en les imatges que han aportat al jutjat les suposades víctimes de les agressions i televisions de tot Catalunya. Les imatges publicades aquest dimarts podrien ser clau per continuar amb la instrucció i poder identificar més agents.