En l’últim torn de paraula en el judici del procés, Josep Rull ha advertit el tribunal que “no hi ha prou presons per tancar l’anhel de llibertat de tot un poble”, i en aquest sentit ha dit també que “l’esperança és més poderosa que la por”. L’exconseller ha dit també que “després de nosaltres sempre en vindran més”, i ha reivindicat una Catalunya “on sigui impossible que ningú estigui a la presó per defensar pacíficament els ideals”.

L’exconseller considera que està en presó provisional “perquè no he renunciat a la meva activitat política”. En aquesta mateixa línia, ha posat en dubte que es jutgin fets, i no idees polítiques. “Un estat de dret fort no necessita aquests instruments per defensar-se de no se què”, ha afirmat. Rull creu que ha actuat “amb tot el convenciment” i s’ha mostrat segur que “he actuat de manera raonable i seriosa com a conseller de Territori i Sostenibilitat”.

L’exconseller ha carregat també contra la política, en què considera que hi ha “un escenari de negació de la política i del diàleg”. Pel que fa a l’estat de dret, creu que hi ha una “certa tendència a exceptuar el sistema de drets i llibertats”. “Aquesta és la idea: els forts pacten i els dèbils imposen, votar no és cap amenaça”, ha afirmat.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Rull va negar la violència tant el 20-S com l’1-O. De fet, la que hi va haver durant la votació la va atribuir a la policia espanyola. L’exconseller també va acusar l’Estat de voler limitar l’autogovern.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Junqueras.