Joaquim Forn ha defensat en l’últim torn de paraula del judici del procés que “si avui som aquí és pel fracàs de la política i com a càstig pel desafiament polític que va ser el referèndum“. L’exconseller d’Interior ha criticat la “falta de diàleg” de l’Estat i ha remarcat que el referèndum tenia “l’aval de la majoria del Parlament i de la societat”. “No votàvem en contra de ningú sinó a favor de les llibertats i el dret a decidir”, ha afirmat.

Forn ha assegurat que no ha comès cap delicte i, en aquest sentit, ha reiterat el que ja va dir en l’interrogatori a l’inici del judici: ha negat que es donés cap ordre política als Mossos“Puc haver comès errors, però no he obrat mai comprometent la seguretat dels ciutadans”, ha dit. L’exconseller ha negat també que el seu objectiu fos “liquidar la Constitució per la via de la violència”.

Forn també ha afirmat que manté “ferms” els seus ideals i ha posat en dubte el motiu pel qual se’l persegueix judicialment: “Poso en dubte que no se’m persegueixi per les meves idees independentistes”. En aquesta mateixa línia, ha criticat que “els governants responsables no haurien de judicialitzar un conflicte polític sinó buscar solucions polítiques”, un argument que també han fet servir, entre altres, Oriol Junqueras i Raül Romeva. A més, l’exconseller d’Interior ha fet una crida al diàleg, que considera que és l’única via per resoldre el conflicte.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Forn.