Després de quatre sessions del judici del procés, aquest dimecres ha declarat davant el Tribunal Suprem l’exconseller de Territori i Sostenibilitat Josep Rull, que ha negat que el govern de la Generalitat destinés diners públics per finançar el referèndum de l’1 d’octubre. “Vaig firmar l’acord i ni el meu departament ni cap departament es va gastar ni un euro públic”, ha assegurat Rull, que també ha dit que “no existeix” cap factura a Unipost en relació amb les paperetes i amb el material electoral.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Rull, que ha contestat les preguntes de l’ex-fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, de l’Advocacia de l’Estat i de les defenses -com van fer Forn i Turull– ha destacat el “nivell de control” de les finances de la Generalitat i ha remarcat que, en aquell moment, l’Estat havia intervingut els comptes. “Amb tots aquests controls és impossible poder desviar un sol euro”, ha dit.

A més de la malversació, la fiscal li ha preguntat sobre la violència de l’1-O i la suposada responsabilitat del govern i l’exconseller ha respost que “mai no hauria pensat que les forces de seguretat de l’Estat despleguessin el nivell de violència que es va desplegar. Hi insisteixo, davant de gent pacífica”.

“Mai hagués pensat que les forces de seguretat de l’Estat haguessin desplegat el nivell de violència que es va desplegar. Hi insisteixo, davant de gent pacífica”

Sobre la concentració del 20 de setembre al Departament d’Economia, Rull ha denunciat que es titlli de “tumult”. Li ha semblat “sorprenent” i ha rebatut a la fiscal dient que el “sí” que va veure va ser com “les forces de seguretat de l’Estat van intentar fer registre a la seu de la CUP sense ordre judicial”.

“Ús sistemàtic” del TC

Al llarg de la seva declaració, l’exconseller de Territori i Sostenibilitat ha denunciat que el Govern espanyol va fer un “ús sistemàtic” del Tribunal Constitucional per “minimitzar l’autonomia de Catalunya”. Ha dit que el TC té una “falta de legitimitat moral perquè ha estat sistemàticament instrumentalitzat pel govern de l’Estat” i, en aquest sentit, ha afirmat que el govern havia de cercar l’equilibri entre “l’imperi de la llei i el principi democràtic”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici als presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

En la compareixença, s’ha parlat de diverses lleis suspeses, però la fiscal ha insistit sobretot en la signatura de la convocatòria del referèndum de l’1 d’octubre i en la “celeritat”, segons Madrigal, amb què el govern la va firmar abans que el TC suspengués la llei l’endemà.

L’exconseller ha explicat que per a ell va ser “un dels moments més transcendents, importants i emotius”. De fet, ha afirmat que el va “honorar” perquè el govern va posar a disposició de la gent “l’instrument per projectar la seva voluntat i fer-ho en els termes més radicalment democràtics, que són les urnes”.

Com a resposta a preguntes de la fiscal, també ha defensat que sempre va pensar que un referèndum pactat amb l’Estat era “possible” i al principi de la declaració s’ha queixat al tribunal per no haver tingut l’opció de traducció simultània al català. “Amb massa freqüència tinc la sensació que encara es veu la llengua catalana com una amenaça o problema. Tant de bo algun dia es veiés com una riquesa amb voluntat de ser compartida”, ha dit al tribunal.

Acusa la fiscalia de manipular una entrevista

Rull també ha desgranat les respostes que va donar en una entrevista a ‘Nació Digital’, que la fiscalia usa en el seu escrit d’acusació. L’exconseller ha repassat diverses frases que no s’han fet servir tal com constaven al text periodístic i ha advertit al tribunal que “si no hagués pogut explicar això, vostès haurien pres una decisió probablement en relació amb l’escrit d’acusació”.

Rull ha dit que en alguns punts s’han fet construccions sense respectar els punts del text, juxtaposant respostes i reinterpretant-les. En alguns casos, ha afirmat el que s’ha fet és “retallar, fent -crec jo- una manipulació del que vaig dir amb la pretensió de donar a entendre uns determinats plantejaments en relació amb l’ús de la violència“. L’exconseller ha conclòs la seva declaració lamentant “molt que això pugui passar, que es pugui fer una manipulació tan intensa del que he dit”.