Raül Romeva ha criticat en l’últim torn de paraula del judici del procés que “s’ha buscat escarmentar, castigar una ideologia”, i ha reivindicat, com Oriol Junqueras, trobar una solució política al conflicte. “La solució es diu política i, més enllà, democràcia, i és que som polítics i polítiques fent política, res més ni res menys”, ha dit.

Romeva també ha carregat contra “qui hauria d’haver comprès això en el seu moment”, que considera que “no ho va fer” i va traslladar als tribunals “una responsabilitat que no els pertoca”. L’exconseller ha instat “tots els demòcrates de l’estat espanyol i més enllà” a construir “una realitat” en què, ha dit, “no hi hagi judicis polítics ni presos polítics”. En aquest sentit, ha alertat que “avui som nosaltres, però demà pot ser qualsevol, si acceptem això, demà pot ser qualsevol”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Romeva.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Romeva va declarar-se “pres polític” i va afirmar que la seva conducta pot emparar-se en la Constitució. Per això, va afirmar que no creu que hagin comès cap delicte.