El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defensat el dret a la protesta sense “cap penediment”, tot afirmant davant del Tribunal que “ho tornarem a fer“. Ho ha dit en l’al·legat final al judici del procés, en què ha aprofitat per fer una crida a “la mobilització permanent“, que ha concretat que “sempre va ser pacífica i democràtica”. En aquest sentit, ha reconegut que “accepta els actes” que han estat objecte de judici, així com “les conseqüències”, tot i que ha matisat que la seva actuació no mereix “cap retret penal”.

Jordi Cuixart ha advertit que de la sentència del judici en depèn “la qualitat democràtica de l’estat” perquè, segons considera, “es jutgen drets fonamentals”. En aquest sentit, ha alertat que una possible sentència condemnatòria no aturarà els independentistes: “Si la violència policial no va poder amb milers de persones l’1-O, algú creu que una sentència farà que els catalans deixin de lluitar pel dret d’autodeterminació?”, ha dit.

En un discurs de només 15 minuts,Cuixart ha defensat que el problema no és la “desobediència civil” sinó “l’obediència civil” davant les injustícies, i ho ha relacionat amb la passivitat d’alguns demòcrates davant els fets que han estat objecte de judici amb una fiscalia que, ha dit, està “braç a braç” amb l’extrema dreta de Vox. També ha denunciat que el rei Felip VI va renunciar a la “concòrdia” amb el discurs del 3-O i que va “perdre l’oportunitat” de denunciar la brutalitat policial de la jornada del referèndum.

En contraposició, Cuixart ha apel·lat a la convivència i ha afirmat que, judici al marge, no hi haurà cap enfrontament entre “pobles d’Espanya”, ha lloat el caràcter “transversal i divers de la societat catalana”. Així, ha defensat que no vol tenir “enemics” ni tampoc no vol “odiar a ningú”.

Recordem que en l’inici del judici, en la seva primera declaració, Cuixart ja va advertir que la seva prioritat no era “sortir de la presó”, sinó “resoldre el conflicte polític”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Jordi Cuixart.