El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha defensat el dret a continuar protestant i a lluitar pel dret d’autodeterminació. En el seu al·legat final al judici del procés, ha fet una crida a “la mobilització permanent”, com ha reconegut que ja va fer el 20 de setembre. En aquest sentit, ha alertat que una possible sentència condemnatòria no aturarà els independentistes: “Si la violència policial no va poder amb milers de persones l’1-O, algú creu que una sentència farà que els catalans deixin de lluitar pel dret d’autodeterminació?”, ha dit.

Cuixat considera que de la sentència en depèn “la qualitat democràtica de l’estat” perquè creu que es jutgen drets fonamentals. Tot i això, ha reconegut que no es penedeix de res i que ho tornaria a fer perquè creu que la seva actuació no mereix “cap retret penal”.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Cuixart va dir que la seva prioritat no era sortir de la presó, “sinó resoldre el conflicte polític”. El president d’Òmnium va defensar l’exercici dels drets fonamentals i va negar la violència tant el 20-S com l’1-O.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Jordi Cuixart.