Jordi Sànchez ha conclòs l’últim torn de paraula en el judici del procés amb paraules contundents: “Una urna mai no pot ser l’amenaça a la democràcia, no és l’instrument d’un cop d’estat, mai”. D’aquesta manera, l’expresident de l’ANC ha reivindicat que d’un “conflicte polític i territorial” s’ha passat a “un conflicte de drets i llibertats”.

Sànchez ha advertit que “en política i democràcia no hi ha portes que es resisteixin si hi ha una majoria de població que ho vol”. A més, en la mateixa línia del que han argumentat altres acusats, com Junqueras, Sànchez ha considerat “injust” per a la sala “que hagin de resoldre un problema d’estricta naturalesa política”. Tot i això, els ha remarcat que “tenen la responsabilitat que és no agreujar la crisi política, i és una responsabilitat que no és menor”.

Més enllà del fons de la qüestió, Sànchez també ha carregat contra les acusacions, de les quals ha dit que “el més sorprenent ha estat la negació de la realitat”, particularment de la fiscalia i Vox. També ha afirmat que creu que “la majoria de les acusacions quan apaguen el llum són conscients que, en consciència, no han fet el que tocava”.

Sànchez també ha reivindicat el que creu que és una “enorme injustícia que hauria de modificar-se a Espanya: l’ús i abús de la presó preventiva“. Després de més d’un any i vuit mesos de presó, ha dit que es considera “víctima d’una injustícia que ha causat l’Estat”.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Sànchez ja va negar el que la fiscalia qualifica d'”intent d’assalt” el 20-S a la seu d’Economia. També es va declarar “pres polític” en un judici que va considerar, també, “polític”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Junqueras.