En el seu darrer torn de paraula en el judici del procés, Santi Vila ha afirmat que “no estava escrit enlloc que les coses acabarien com van acabar el 27 d’octubre” i ha assegurat que confiava en un acord. “No era una ingenuïtat pensar que finalment el diàleg i l’acord entre el Govern d’Espanya i el govern català serien possibles”.

Vila ha assegurat que sempre es va oposar “fermament a qualsevol decisió unilateral”, però que això no era incompatible “amb la convicció íntima que Catalunya és una nació i que Espanya ha de poder fer de la seva diversitat nacional un valor i no un problema”. També ha dit que “en cap cas no vaig dimitir perquè temés que els meus antics companys cometessin cap il·legalitat” i que “estava convençut que cap de les iniciatives que es prenguessin no podrien tenir cap eficàcia o validesa”.

L’exconseller ha dit que té “plena confiança” en la justícia i s’ha dirigit al tribunal per dir-los que “espero que vostès amb la seva sentència formin part de la solució i no de l’agreujament del problema”.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Vila va afirmar que havia dimitit “frustrat” per no poder impedir “decisions unilaterals”. També va explicar que després de l’1 d’octubre hi “havia discrepàncies”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Vila.