Dolors Bassa ha dit en el seu darrer torn de paraula del judici del procés que el govern de la Generalitat “no podia ignorar la demanda del 80 % de la ciutadania” que volia un referèndum, i considera que el que “la desobediència hauria estat incomplir el programa electoral” amb què havien concorregut a les eleccions.

Bassa ha explicat que durant el judici s’ha indignat i escandalitzat, però “la majoria de vegades, entristit” per l’argumentació de les acusacions, que han parlat de la intensitat o intencionalitat dels fets, però “mai no han parlat de drets ni vulneració de drets”. Sense afirmar si s’ha tractat d’un judici polític, creu que l’acusació sí que té un rerefons polític.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Bassa va assegurar que el referèndum de l’1-O “no va ser mai un acte concloent, i menys per a la independència”. L’exconsellera de Treball, Afers Socials i Famílies va assegurar que, un cop suspesa la Llei del referèndum, no van fer “cap acció ni cap despesa”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Bassa.