Oriol Junqueras ha reivindicat en el judici del procés, en el seu últim torn de paraula, que “caldria tornar la qüestió al terreny de la política, de la bona política, del qual no hauria d’haver sortit mai”. Amb aquest objectiu, aposta per “retornar l’assumpte al diàleg, la negociació i l’acord”. “Parlar i escoltar és base de qualsevol enteniment”, ha dit en començar la intervenció.

L’exvicepresident ha reconegut que “qualsevol polític comet errors”. Tot i això, ha defensat que “votar, defensar la república, no pot constituir cap delicte” i ha retret a l’Estat que s’hagi traspassat “la responsabilitat de resoldre un conflicte polític” als tribunals.

Junqueras s’ha reafirmat en les seves conviccions i s’ha mostrat compromès “amb la bondat i el respecte a la dignitat humana”. També ha dit que vol contribuir “a la democràcia, la convivència i el bé comú”.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Junqueras.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Junqueras ja va afirmar que “res del que hem fet no és delicte”. L’exvicepresident va presentar-se com un “pres polític” i va insistir a buscar una solució política al conflicte.