Jordi Turull ha dit en el seu al·legat final del judici del procés que “decapitant” els acusats per rebel·lió “no es decapitarà l’independentisme ni la voluntat de ser i decidir del poble de Catalunya”. Després de quatre mesos de judici, l’exconseller ha afirmat que on alguns van veure “mirades d’odi” i “muralles humanes”, ell hi va veure “milers d’ulls brillants d’emoció” i “muntanyes de dignitat democràtica”.

Per Turull, les acusacions confonen la “discrepància política, la crítica, la protesta” amb “l’atac i la falta de respecte”.  L’exconseller ha remarcat que mentre l’independentisme “sempre aposta pel diàleg”, l’estat respon “amb silenci i menyspreu, amenaces o la resignació com a camí”. “Hem insistit en asseure’ns a la taula del diàleg, i el govern espanyol ens va voler asseure al banc dels acusats”, ha conclòs.

L’exconseller ha carregat directament contra el procés judicial, i especialment contra la fiscalia. Diu que “fa pànic” que el ministeri públic plantegi que fer un referèndum és un delicte, “encara que s’hagi despenalitzat”. També ha criticat “la falta de rigor sobre dates, llocs, persones, el desconeixement sobre la Generalitat o el Parlament”. Per tot plegat, ha dit que acaba el judici encara més compromès amb les seves idees. Creu que està en presó preventiva perquè no va renunciar a la seva carrera ni idees polítiques.

En la seva declaració, a l’inici del procés, Turull va defensar-se de l’acusació d’incomplir les resolucions del Tribunal Constitucional adduint que l’Estat també les incompleix. L’exconseller també va negar la violència i la malversació. En concret, va rebutjar haver fet tractes relacionats amb l’1 d’octubre amb l’empresa de paqueteria Unipost o amb altres companyies.

Els 12 acusats han fet ús aquest dimarts a la tarda del darrer torn de paraula. Escolta aquí la compareixença completa de Turull.