L’aturada de l’activitat lectiva donarà pas a obres de millora a la meitat de les escoles barcelonines. Concretament, es faran 207 actuacions en més de 154 centres educatius. Als treballs s’hi destinaran més de 32 milions d’euros, 22 dels quals provenen de l‘Ajuntament. La resta, pràcticament 10 milions d’euros, els posa el Departament d’Educació.

Així ho ha fet saber l’alcaldessa, Ada Colau, aquest dimarts a l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer, on també ha retret a la Generalitat anys de desinversió en educació. El conseller del ram, Josep Gonzàlez-Cambray, ha refermat el compromís del govern a revertir aquesta situació amb una major inversió.

L’objectiu és garantir una qualitat equivalent

Les obres se centraran sobretot a millorar els patis, a fer escoles energèticament eficients i a habilitar espais per oferir el servei de menjador. Al darrere hi ha la voluntat que totes les escoles de la xarxa de centres públics de la ciutat siguin de qualitat equivalent.

Obres en una aula de l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer

Es transformaran els patis de 12 escoles

Aquest estiu es transformaran els patis de 12 escoles d’infantil i primària amb l’objectiu de millorar-ne, d’una banda, els espais físics plantant arbres i vegetació. De l’altra, s’hi incorporaran elements de joc per ampliar les oportunitats lúdiques i millorar-ne les dinàmiques. Segons l’alcaldessa, Ada Colau, es tracta de fer “patis més democràtics on es reverteixi la tendència a jugar sempre al mateix”.

Garantir l’eficiència energètica a les escoles

El consorci implantarà aquest estiu un pla per convertir 68 escoles en espais més eficients energèticament i més confortables. Entre d’altres, això s’aconseguirà gestionant la ventilació naturals dels edificis, un millor aïllament o la construcció de protectors solars.

Treballs de millora a la cuina de l’Escola Mossèn Jacint Verdaguer

Pla de cuines i menjadors en 11 centres

El consorci ha fet una inversió en nou escoles i en tres instituts per construir, reformar o habilitar espais per oferir el servei de menjador. Pel que fa a instituts de secundària, s’han valorat 17 centres de barris en situació de vulnerabilitat social per estudiar la viabilitat d’oferir-hi un servei de menjador que ara no tenen.

En el marc dels treballs de millora també es renovarà el mobiliari en 161 escoles i se’n pintaran pràcticament una vintena amb la voluntat de renovar i dignificar els edificis escolars.

Set escoles públiques estrenaran edifici

El proper curs 2021-2022 estrenaran edifici fins a set centres públics de Barcelona. A banda de l’Institut Angeleta Ferrer, que tindrà un nou equipament al carrer de la Marina, també es traslladarà l’Institut dels Aliments de Barcelona, que s’ubicarà en un espai de Mercabarna.

Al marge de les obres de millora, el Departament d’Educació ha garantit que a partir del mes de setembre quatre escoles concertades passaran a ser de titularitat pública.