ECMWF
Temperatura prevista a uns 1500 m dilluns 2 d'agost a les 06 h. Font: ECMWF

L’estiu del 2021 continuarà marcat per l’ascens i descens del termòmetre continuat. La calor no ha estat ni de bon tros excessiva fins ara a Barcelona, gens comparable amb els episodis de temperatura extrema viscuts recentment els anys 2019 o 2018.

El problema no és tant la calor enguany, sinó el context de sequera excepcional que viuen els nostres boscos litorals. Els diversos pics de calor al llarg de les darreres setmanes han deixat els boscos de Collserola en un escenari crític pel que fa al risc d’incendi forestal.

Repunt transitori del termòmetre abans d’un altre descens

L’episodi de tempestes i xàfecs de dilluns, 26 de juliol, va esquivar Barcelona, però sortosament va acabar regant punts de la serralada Prelitoral i del massís del Montseny. El lleuger descens de la temperatura associat al canvi de temps pràcticament és història.

Els mapes a curt termini anuncien una pujada del mercuri entre dimecres i divendres. L’ascens es farà notar sobretot terra endins, cap al prelitoral, la Catalunya interior i els Pirineus, on el termòmetre entre dimecres i divendres assolirà màximes d’entre 5 i 7 graus superiors a les de dilluns.

Al prelitoral barceloní dijous s’espera una màxima pròxima als 34 ºC i, a Ponent i a l’Empordà, d’entre 35 i 38 ºC. Calor intensa, ni molt menys excepcional.

Temperatura màxima prevista per a dijous, 29 de juliol del 2021

A Barcelona i en localitats costaneres la temperatura màxima variarà poc i es mourà a l’entorn dels 30 ºC, amb una mínima d’entre 23 i 25 ºC. El vent de mar mantindrà a ralla la temperatura però, per contra, accentuarà la sensació de xafogor.

Possible arribada d’aire fred en altura a partir del cap de setmana

Per bé que encara falten dies i el pronòstic podria variar, el cert és que la majoria de models meteorològics indiquen la substitució de la massa d’aire més càlida en altura per una de més fresca i inestable a partir del cap de setmana.

Meteograma de Barcelona. En blanc, la temperatura prevista pels models a uns 1.500 m d’altura; en vermell, la temperatura mitjana dels darrers 30 anys (normal)

El descens de la temperatura seria notable sobretot durant els primers dies de la setmana vinent, jornades en les quals el termòmetre se situarien uns quants graus per sota la mitjana.

Entre diumenge i dimarts o dimecres la màxima es podria situar al voltant dels 26 o 27 ºC a Barcelona, amb una mínima d’entre 20 i 22 ºC.

El temps també es podrà mostrar més inestable a partir del cap de setmana. Per bé que és d’hora per poder-ho confirmar, el risc de xàfecs augmentarà a partir de dissabte. Entre dissabte a la tarda i la matinada de diumenge alguns models apunten la possibilitat de tronades a molts indrets de la regió metropolitana. El context d’inestabilitat es mantindrà fins dimarts al matí.

Caldrà anar seguint el minut a minut d’a minut d’aquesta possibilitat de pluja a Barcelona i rodalia. La pluja és urgent, l’estrès hídric dels nostres boscos i de l’arbrat urbà és molt elevat, així com el risc d’incendi forestal.