L’Ajuntament de Barcelona ha engegat el projecte Alimenta per promoure el dret a una alimentació digna, sostenible i saludable entre les persones en situació de vulnerabilitat alimentària. Es vertebra a través dels espais Alimenta, on les entitats socials ja fa anys que treballen amb aquests col·lectius impulsant diverses iniciatives vinculades a la cuina.

Un projecte de ciutat per empoderar les persones vulnerables

L’emergència social provocada per la covid l’any passat va obligar el consistori a multiplicar els ajuts econòmics per a despeses d’alimentació i els àpats servits a persones en situació de vulnerabilitat fins a arribar a gairebé 50.000 persones en total. La demanda d’aliments va provocar cues de gent esperant a les portes de les entitats socials.

El projecte Alimenta se centra en aquesta necessitat social i pretén empoderar i potenciar l’autonomia de les persones amb dificultats. Per fer-ho, proposa iniciatives que en facilitin la inclusió comunitària i laboral a través de la cuina. “No és només la necessitat d’aconseguir aliments. També hi ha la necessitat de tenir una cuina i sovint també d’adquirir nous coneixements, compartir-los i crear vincles comunitaris“, explica la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament de Barcelona, Sonia Fuertes.

Volem enxarxar i acompanyar les persones que estan en situació de vulnerabilitat alimentària
Sonia Fuertes, comissionada d’Acció Social

Aquest projecte es vertebra a través dels espais Alimenta. L’Ajuntament invertirà 275.000 euros a obrir-ne quatre amb l’objectiu d’atendre un centenar de persones. Els usuaris seran persones derivades dels Serveis Socials i veïns que ja participen en els programes que des de fa anys impulsen les entitats socials al territori. En aquests espais hi haurà una cuina comunitària i s’oferiran tallers que treballaran l’alimentació com a dret i formacions vinculades a l’àmbit de la gastronomia.

Quatre espais Alimenta fins a finals d’any

El primer espai del projecte Alimenta és l’Espai Alimenta Jovent. S’ha posat en marxa aquest juliol i tindrà 25 usuaris. Està gestionat per la Fundació Privada Jovent i donarà servei als barris del Carmel, la Teixonera i la Vall d’Hebron. L’Ajuntament també té previst obrir aquests dies l’Espai Alimenta Gregal. En aquest cas estarà gestionat pel Menjador Solidari Gregal i donarà servei al barri del Besòs i el Maresme. D’altra banda, l’Espai Alimenta Roure començarà a funcionar a l’octubre. Estarà gestionat per la Fundació Roure i donarà cobertura al veïnat del Gòtic i del nucli antic. L’Espai Alimenta Norai també obrirà portes a la tardor i estarà gestionat per la cooperativa Impulsem, que treballarà sobretot amb col·lectius del Raval.