La utilització del certificat de la covid europeu per restringir l’accés a algunes activitats comença a implantar-se a molts països europeus. França, Itàlia, Grècia o Irlanda utilitzen el certificat com un passaport per accedir, per exemple, als restaurants o esdeveniments multitudinaris. En el cas d’Espanya, Galícia o les Canàries també demanen el certificat per realitzar algunes activitats.

Els restauradors, a favor de la mesura

La utilització d’aquest passaport de la covid per accedir a locals de restauració és, segons el sector, una bona idea. Roger Pallarols, director del Gremi de Restauració, assegura que “sempre que la població hagi tingut accés a la vacuna, el passaport pot ser una bona eina per evitar futures restriccions.”

Pallarols creu que vacunar-se ha de ser una decisió solidària per part de la ciutadania i per tant aquells que hagin fet el pas, en certa manera, han de ser premiats i aquí l’ús del passaport de la covid estaria justificat.

Un encaix jurídic complicat

Alguns experts en dret no veuen clara la utilització del passaport de la covid. Laura Huici, professora de dret internacional públic a la UB, assegura que d’una banda pot ser una bona eina per reactivar l’economia i donar més seguretat sanitària, però “ha de ser clar que respon a aquesta situació excepcional i que s’ha de vetllar pel tractament de les dades i la privacitat dels ciutadans”.