porta principal hospital del mar

(ACN) L’Hospital del Mar preveu arribar la setmana que ve a la meitat de les intervencions quirúrgiques programades que feia abans del coronavirus. La directora d’Infermeria, Lourdes García Zaldívar, explica a l’ACN que l’hospital va arribar a atendre en els moments més durs de la pandèmia 67 pacients amb covid-19 a les unitats de cures intensives (UCI); actualment, n’hi ha 19.

Normalitat però preparats per a un rebrot

Tot i que les altes han pujat i els ingressos s’han reduït, reservaran l’àrea per a les futures obres de l’hospital i el poliesportiu per si hi ha un rebrot. “Va ser difícil créixer de manera tan ràpida, però també és molt complicat tornar a la normalitat”, diu García Zaldívar, que reivindica amb “orgull” la capacitat dels professionals sanitaris per fer-ho possible. Ara, els centres tornen a experimentar un gran viratge per recuperar l’activitat que van haver d’ajornar davant de la crisi sanitària del coronavirus, combinar-la amb l’atenció als pacients amb covid-19 i estar preparats per a eventuals rebrots.

Recuperar l’activitat no covid requereix una organització que tenim muntada, però no es pot fer de cop“, afirma García Zaldívar. En aquests moments, l’hospital ha recuperat aproximadament entre el 40 % i el 50% de l’activitat prèvia a la pandèmia i continua havent-hi dues zones diferenciades, les unitats que són “100% covid i les que són 100% no covid”, destaca.

Tornen les operacions quirúrgiques no urgents

En el cas de les operacions quirúrgiques programades, la directora d’Infermeria explica que preveuen arribar la setmana que ve a la meitat de l’activitat que es feia abans del coronavirus i destaca que la primera acció de la desescalada a l’hospital va ser recuperar els quiròfans que es van convertir en UCI per atendre pacients amb covid-19.

En aquesta recuperació, es prioritza la cirurgia més urgent, com l’oncològica. En les últimes setmanes, assenyala, l’hospital ha continuat fent algunes operacions, sobretot a pacients amb càncer, en les seves instal·lacions i en altres de centres privats, ja que a l’inici de la pandèmia van passar a estar sota les ordres del Servei Català de la Salut (CatSalut), que a mitjan març també va donar la instrucció d’ajornar tota l’activitat quirúrgica no urgent.

Els tretze quiròfans que té l’hospital es van obrint de manera progressiva. Abans de la pandèmia, al matí, s’operava en tots els quiròfans, i a la tarda, en la meitat. Ara, encara no s’ha començat a operar a la tarda. En aquest sentit, la directora d’Infermeria de l’Hospital del Mar incideix que no es tracta només de recuperar els espais que es van convertir per atendre els pacients amb covid-19.

També s’han de fer proves PCR –per detectar el virus– i serològiques –que mostren si s’han desenvolupat anticossos i, per tant, contagis anteriors– a tots els professionals sanitaris que han estat treballant en plantes confinades per la covid-19 abans que tornin atendre pacients amb altres patologies. També s’ha de fer proves del coronavirus als pacients que s’han d’operar, indica.

A més, s’han de reorganitzar de nou els horaris dels professionals sanitaris, que, com en el cas de les infermeres, van passar a ser en torns de 12 hores per poder assumir totes les unitats de covid-19 que es van obrir en l’emergència sanitària.

UCI, proves diagnòstiques i consultes externes

L’Hospital del Mar tenia ingressats a l’UCI 19 pacients amb la covid-19 aquest dimecres. A mesura que augmenten les altes i els ingressos baixen, estan netejant i desinfectant aquests espais per a pacients crítics, després que el conjunt del sistema sanitari els hagués de multiplicar en les primeres setmanes de la pandèmia. Com a capacitat basal, l’hospital té 18 llits d’UCI, 10 de semicrítics i 19 de reanimiació postquirúrgica –que també són per a crítics–.

Les proves diagnòstiques i les exploracions complementàries també estan recuperant l’activitat. “Els pacients que venen a fer les proves no es poden esperar junts, cal reorganitzar-ho”, recalca. Pel que fa a les consultes externes, es continuen potenciant les visites telemàtiques en els casos que és possible, tal com s’ha fet en les darreres setmanes. “Ens vam veure obligats a fer aquest canvi en un moment determinat i segurament ha vingut per quedar-se en un percentatge important”, afirma García Zaldívar.

Preparar-se per a eventuals rebrots

L’Hospital del Mar va obrir una unitat a l’àrea de les futures obres del centre amb 77 llits, 26 dels quals d’UCI, i un pavelló poliesportiu per atendre més pacients de covid-19. La directora d’Infermeria explica que mantindran la infraestructura bàsica d’aquests dos espais els mesos que puguin per estar “preparats” i tenir els recursos davant d’eventuals rebrots. També deixaran en reserva altres unitats com la de l’Hospital de l’Esperança, que forma part del Parc de Salut Mar.

García Zaldívar destaca la “capacitat dels professionals sanitaris per adaptar-se a les necessitats de la població”. “És un orgull per a nosaltres tenir personal d’aquesta qualitat. La capacitat per fer i desfer està sent espectacular. Des del primer fins a l’últim”, ressalta.