Pla general del Congrés dels Diputats aquest 6 de maig

(ACN) El Congrés ha aprovat aquest dimecres la quarta pròrroga de l’estat d’alarma pel coronavirus, fins al 24 de maig. Ho ha fet amb una majoria més ajustada que en les votacions anteriors, amb el suport de la coalició de govern (PSOE i Unides Podem), Cs, el PNB, Més País i grups com Coalició Canària, Terol Existeix o Nova Canàries. El PP finalment s’ha abstingut, igual que ho han fet altres formacions com EH Bildu o el BNG. Vox, ERC, JxC i la CUP hi han votat en contra. La mesura ha rebut 178 suports, 75 vots contraris i 97 abstencions.

La sessió ha començat a les 10 del matí amb un únic punt en l’ordre del dia: la pròrroga de l’estat d’alarma. I ho ha fet igual que en les darreres sessions: amb un hemicicle pràcticament buit i amb imatges de diversos diputats amb guants i mascaretes. Més de 300 parlamentaris havien demanat el vot telemàtic.

Aixecar-lo seria un “error absolut”

El primer a intervenir ha estat Sánchez i durant el seu discurs ha assegurat que aixecar ara l’estat d’alarma seria un “error absolut” i ha demanat a les comunitats autònomes corresponsabilitat fiscal perquè en el context actual calen recursos públics i no s’han de fer “regals fiscals” ni “obsequis als qui més tenen”. També ha promès que la desescalada serà “cogovernada” i que les autonomies hi tindran un paper “protagonista”.

Això, mentre que el PP ha insistit que l’estat d’alarma no es pot allargar “indefinidament”, Vox ha amenaçat amb una moció de censura, ERC ha acusat el Govern espanyol d’apostar per la “recentralització, la militarització i la regressió de drets civils” i JxC ha defensat el que ha qualificat de “pla B”, que consisteix a “retornar competències encara que això evidenciï la seva incompetència”. La CUP ha acusat el govern espanyol d’utilitzar la mesura per “saquejar les arques públiques” i crear un “estat de setge”.

Inés Arrimadas, de Cs, en canvi, ha defensat el seu suport a la pròrroga assegurant que serveix “per salvar vides i llocs de feina”, una decisió que ha fet que l’exregidora Carina Mejías hagi abandonat la militància del partit.

Dol oficial i homenatge públic a les víctimes

Durant la sessió, Pedro Sánchez també ha dit que, amb tota la prudència, els indicadors demostren que “la malaltia està sent controlada” i ha anunciat que en el moment en què la major part de l’estat estigui en la fase 1 el Govern decretarà el dol oficial, i quan s’acabi la desescalada i estiguem en la “nova normalitat” es farà un homenatge públic a les víctimes de l’epidèmia “en què el Govern treballa des de fa setmanes”.