El govern municipal ha anunciat que les platges de Barcelona podrien reobrir aviat si es compleixen les mesures de seguretat necessàries per evitar contagis de coronavirus. Aquest fet preocupa al col·lectiu dels socorristes perquè la seva feina requereix un contacte físic estret amb les persones que atenen. En un comunicat, diuen que encara no disposen ni de protocols d’atenció ni dels elements de protecció individuals que els permetrien fer la seva tasca de salvament amb unes garanties mínimes d’evitar contagis de la covid-19.

Equips per a les atencions de risc vital

Un dels principals reptes als quals s’enfrontaran els socorristes són les atencions greus, amb risc per a la vida de la víctima. Tal com explica Ramsés Martí, expert en rescat i seguretat aquàtica, aquestes intervencions es fan “amb contacte directe amb la persona i amb control de boca i nas, que comporta estar molt a prop de qualsevol fluid o respiració”. Per això demanen que els proporcionin “ulleres de sol i mascareta o algun tipus de protecció per al nas i la boca”. Pel que fa als rescats aquàtics, Martí reclama l’ús d’una màscara de busseig i tub.

Consells d’autocura i derivacions per als lleus

Els socorristes aposten perquè, en els casos d’atencions lleus, puguin oferir consells d’autocura i, si és necessari, derivar a un centre sanitari. També demanen facilitar l’accés a gels hidroalcohòlics, habilitar un espai de neteja i desinfecció del personal, l’accés a tests de coronavius al personal exposat a contagis i que se’ls informi en cas que una persona atesa acabi sent infectada.

A més, expliquen que s’hauria de limitar l’afluència de gent a les platges i reduir la zona que ha de controlar cada vigilant. Diuen que, d’aquesta manera, podran fer una millor feina de prevenció i evitar els rescats.