El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha anunciat que els hospitals catalans suspenen les operacions no urgents per poder fer front a l’increment de casos de coronavirus. En aquest sentit, el Departament de Salut avisa que “les properes hores es doblarà la demanda” dels serveis sanitaris per la crisi de la covid-19: a Catalunya ja n’hi ha 506 positius, confirmats aquest divendres a la tarda.

L’onada de cancel·lacions començarà dilluns, 16 de març, quan els responsables dels hospitals catalans es posaran en contacte amb els pacients que tenien programades les intervencions i els comunicaran una data nova. La directora de l’Àrea Assistencial del Servei Català de la Salut, Xènia Acebes, ha avisat que es treballa amb un horitzó que oscil·la al voltant dels dos mesos (entre vuit i 10 setmanes).

Tots els esforços, a qüestions urgents i greus

Comella ha demanat comprensió als afectats per la reprogramació de les intervencions quirúrgiques “perquè la màxima capacitat del sistema s’haurà de dedicar a les qüestions urgents que no es poden ajornar”; d’una banda, els casos greus de coronavirus i, de l’altra, altres “situacions de risc vital” (com accidents greus, infarts, ictus o tractaments oncològics).

En aquest sentit, el director del CatSalut ha fet una crida a “no anar als centres sanitaris si no és urgent i important” per no col·lapsar-los i, alhora, protegir el personal dels hospitals de possibles contagis per covid-19. Pel que fa als centres d’atenció primària, Comella ha apuntat que no hi ha previsió de tancar-ne. En tot cas, es preveu ampliar els horaris dels CAP i gestionar-los com a centres d’urgència d’atenció primària (CUAP), amb atenció continuada.

Recompte estadístic de casos

El responsable del CatSalut ha explicat que conforme augmentin els casos confirmats de coronavirus es deixarà de fer proves a totes les persones. El recompte, a partir de llavors, passarà a ser estadístic. “És molt provable que en les properes hores, dies, passi més a mostreig estadístic que a prova cas a cas en tots els casos lleus”, ha dit Comella. Ha aclarit que es continuarà fent la prova en tots aquells casos greus.