El sector de l’oci nocturn i els espectacles ha aixecat la veu per reclamar un pla de xoc i de rescat al Govern central. En una manifestació davant de la Delegació del Govern a Barcelona, al carrer de Mallorca, una trentena de persones han tallat el trànsit al crit de “volem treballar”. Asseguren que el toc de queda, decretat per l’executiu de Sánchez, els ha ferit de mort i auguren la desaparició del sector si no se’ls ajuda. 

160 M € de despeses al mes

Els càlculs que fa el sector són demolidors. Afirmen que en total els locals d’oci nocturn, els d’espectacles en viu i els bars de copes tenen unes despeses de 150 M € al mes i cap ingrés des de fa més de vuit mesos. D’aquests, una tercera part, uns 53 M €, se’n van només als lloguers.

Davant d’aquest panorama, les diferents associacions fan una projecció de futur molt negre. Diuen que d’aquí al 31 de desembre hauran desaparegut gairebé el 70 % de les pimes de l’oci i l’espectacle, i s’hauran destruït 140.000 llocs de feina. 

En la manifestació també s’ha apuntat que les ajudes que ha repartit la Generalitat —6.000 i 9.000 €— són insuficients. “Amb això no podem ni pagar la força de la llum que tenim contractada“, ha explicat la responsable de comunicació de Fecalon, Glòria García.

Congelar les despeses amb un pla de xoc

Les empreses del sector comencen a perdre la paciència perquè el seu pla de xoc s’hauria d’haver aprovat en el darrer Consell de Ministres i ara les ajudes es troben en un llimb que no es poden permetre.

L’oci nocturn i els espectacles demanen que el pla prevegi suspendre el pagament d’impostos com l’IRPF, el de societats, el pagament trimestral de l’IVA, la quota d’autònoms i les cotitzacions dels treballadors a la Seguretat Social. Pel que fa als lloguers, reclamen al govern un nou decret llei que permeti descomptes i acords entre propietaris i arrendataris. A banda, també volen que l’ampliació de les línies de crèdit ICO, avalats al 100 % pel govern i al 0 % d’interessos, tot plegat, diuen, per evitar les pràctiques abusives dels bancs a l’hora de concedir crèdits.