Salut preveu disposar de 900.000 vacunes contra la covid-19 a principis del 2021. D’aquesta manera, entre el gener i el març es podrien vacunar les primeres 450.000 persones (es necessiten dues dosis per persona). Aquestes són les dades que ha facilitat aquest matí el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, a la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. Segons ha explicat Argimon, l’administració d’aquestes vacunes es faria en un primer moment mitjançant unitats mòbils i també en punts centralitzats en diferents llocs del territori, tot i que aquest dispositiu encara no està tancat.

Segons el pla de vacunació del Govern espanyol, els primers a vacunar-se seran els residents i els treballadors de les residències, els professionals sanitaris i els grans dependents.

La logística de les vacunes

La vacuna de la farmacèutica Pfizer serà la primera que arribarà a Catalunya. Tot i que la vacuna s’ha de conservar a -80ºC aquesta no és, segons Argimon, la principal dificultat logística que haurà d’afrontar Salut. De fet, les farmacèutica facilitarà les vacunes en un format que ja incorpora la ultracongelació. A banda, la Generalitat disposa de 20 ultracongeladors del Banc de Sang i Teixits amb una capacitat de 800 litres, dels quals només preveu utilitzar-ne algun de manera puntual.

Grups de 975 persones

El que més preocupa a Argimon és la presentació de la vacuna de Pfizer, que arribarà en safates de 975 dosis, repartides amb cinc dosis per vial. Per administrar la vacuna cal primer temperar-la (baixa la temperatura), i quan això es fa la dosis només aguanta entre 4 i 5 dies en una nevera normal “a tot estirar”. Per això, segons el secretari de Salut és molt important tenir ben planificat a qui s’administraran aquestes 975 vacunes, i tenir cinc professionals sanitaris (un per vial) que les vagin administrant. Salut també preveu incorporar personal entrenat a temperar les vacunes.