La consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que la primera vacuna que arribarà a Catalunya serà la de Pfizer. Està previst que n’arribin 350.000 dosis que es podrien començar a administrar a 175.000 persones a finals de gener del 2021 (es una vacuna que requereix de dues dosis per persona).

10 milions de xeringues

D’altra banda, la Generalitat ha comprat 10 milions de xeringues per poder administrar les vacunes contra la covid. Vergés ha explicat que el govern fa setmanes que prepara aquesta campanya de vacunació. També ha avançat que aquesta feina de planificació s’està fent conjuntament amb el Ministeri de Sanitat, i que s’utilitzarà la xarxa d’atenció primària per administrar-les. La consellera no ha avançat quants punts de vacunació hi haurà, i ha dit que això dependrà del nombre de vacunes disponibles, a les dosis que siguin necessàries i al col·lectiu a qui van dirigides.

L’executiu de Pedro Sánchez ha explicat que treballa en un pla de vacunació únic a tot l’estat, amb 13.000 punts de vacunació.

Primer, vacunes per als més vulnerables

Sobre l’estratègia de vacunació que seguirà el govern, el director de la unitat de seguiment de la covid-19 de la Generalitat, Jacobo Mendioroz, ha avançat que s’estan estudiant diferents estratègies però que es prioritzaran els col·lectius vulnerables. Dins d’aquest col·lectiu hi hauria en primer lloc les persones grans, i en segon les persones amb malalties cròniques. Mendioroz també ha alertat que no serà un procés ràpid, i que dependrà també de les dosis que arribin, del tipus de vacunes i de les formes de conservació, entre altres factors.

Mendioroz també ha dit que entre les estratègies amb les que treballa el govern hi ha la vacunació dels col·lectius essencials, com els professionals sanitaris, i també de les persones que tenen més interacció social i un risc més elevat de transmissió. Salut també valora poder disposar d’algunes vacunes per quan es declari un brot poder actuar ràpidament per evitar la difusió del virus.