El govern continua amb el pla de desescalada i confirma l’ampliació dels horaris de la restauració, i les activitats culturals i esportives que ja havia avançat aquesta setmana. A aquestes s’hi afegeixen també la fi de l’estat d’alarma a partir del 9 de maig i, per tant, del toc de queda nocturn i del confinament perimetral de Catalunya. La nova resolució té una vigència de 15 dies, fins al 23 de maig. D’altra banda, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat la petició de la Generalitat de mantenir les trobades socials a un màxim de sis persones i limitar al 50 % l’aforament dels actes religiosos.

La consellera de Salut den funcions, Alba Vergés, ha assegurat que aquesta obertura és possible perquè “anem pel bon camí“. Tot i això, també considera que “seria un gran error pensar que l’epidèmia s’ha acabat”, i fa una crida a la ciutadania a no relaxar-se. També el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha fet una “crida a la prudència i la responsabilitat”. “Si tots tenim cura aquest anar a millor pendrà encara més impuls”, ha assegurat.

Ampliació dels horaris de la restauració, la cultura i l’esport

Una de les novetats és l’ampliació de l’horari de la restauració fins a les 23 h, per poder servir sopars. També s’amplia l’horari de les activitats culturals i esportives fins a les 23 h, i es permetrà l’obertura de les botigues i els centres comercials fins a les 22 h. Amb la fi de l’estat d’alarma també s’acaba el toc de queda nocturn i el confinament perimetral de Catalunya. La millora de les dades epidemiològiques i també l’acceleració del procés de vacunació justifiquen, segons el govern, aquest inici “d’una nova etapa”.

En canvi, de moment, els aforament es mantindran com fins ara durant 15 dies més. El govern, però, creu que ampliar-los serà, probablement, el proper pas a fer.

El TSJC avala limitar les reunions a sis persones

Tot i la finalització de l’estat d’alarma, el govern ha volgut mantenir la prohibició de les reunions de més de sis persones i la limitació d’aforament en actes religiosos del 50 %. Unes restriccions que aquest divendres al migdia han rebut l’aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El departament d’Interior posarà en marxa un dispositiu especial dels Mossos d’Esquadra “similar al d’una nit de Cap d’Any o de Sant Joan” per vigilar el compliment de les mesures a partir de la mitjanit de dissabte, quan s’acaba l’estat d’alarma. Interior vol evitar aglomeracions al carrer i les festes il·legals. També la Guàrdia Urbana incrementarà un 30 % els efectius del torn de nit.