El govern de la Generalitat ha fet balanç, aquest dilluns al matí, de la situació epidemiològica, després del primer cap de setmana amb el toc de queda a Catalunya per municipis en vigor. Els Mossos es mostren satisfets amb el grau de compliment de la mesura. El comissari Joan Carles Molinero ha xifrat en un 60 % el descens de la mobilitat nocturna a l’àrea metropolitana. Tot i això, en tres dies s’han aixecat 710 actes, unes 400 han estat per incompliment de les restriccions del toc de queda i 130 per no portar mascareta. La resta s’han interposat per qüestions d’aforament i no complir les mesures del Procicat .

Molinero ha explicat que en el cas de la ciutat de Barcelona s’han fet actuacions policials per la presència “de joves turistes que manifestaven desconèixer la restricció i el toc de queda”. Segons Molinero, en la majoria dels casos van complir les instruccions quan van rebre l’advertiment policial. Unes valoracions coincidents amb les que el director del cos policial, Pere Ferrer, va fer aquest diumenge, assegurant que el confinament s’havia complert en línies generals, tot i que una minoria s’hi resisteix, especialment joves en grups petits.

La franja dels 50 anys, la més afectada

Pel que fa a l’evolució de les dades de contagi, el subdirector general de Coordinació de Salut Pública, Xavier Llaberia, ha indicat que la incidència comença a mostrar signes d’estabilització tant en la franja de 15 a 29 anys com en la de 30 a 49 anys. Per contra, ha dit que la mitjana d’edat dels pacients ingressats tant a planta com a les UCI és de 55 en llits convencionals i de 53,2 anys a les UCI.

Salut confia que el toc de queda i les restriccions comencin a notar-se ja a finals de setmana als hospitals. “L’estabilització de casos l’hem de començar a notar en els sistemes assistencials. Quan hi ha estabilització de contagis, en 10 dies es nota en llits convencionals, i en 10 mes a les UCI”, ha dit Llaberia. De moment, però, les hospitalitzacions seguiran creixent per sobre dels 2.000 pacients en planta i 400 a les UCI.

Actualment hi ha 307 pacients de covid a les UCI catalanes, que representen el 42,2 % total d’ingressats en aquestes unitats. La majoria de persones ingressades en aquestes unitats no té vacuna o només una pauta i un de cada cinc menor de 40 anys.

Nou protocol a les residències geriàtriques

Llaberia ha recordat que aquest dimarts 20 de juliol entra en vigor el nou protocol per accedir a les residències: s’augmentarà d’un a tres els test PCR setmanals als professionals no vacunats o amb pauta incompleta. Es farà una prova a la setmana als treballadors amb vacunació completa i es reduiran el nombre de visitants simultanis de tres a dues persones, entre altres mesures de prevenció.