Investigadors del Centre de Recerca en Sanitat Animal han detectat el primer gat infectat per coronavirus a Espanya. És el sisè cas que es coneix a tot el món. L’animal vivia amb una família amb diversos membres afectats per covid-19 i, a més, tenia una malaltia cardíaca.

El gat va ingressar en un hospital veterinari amb febre 38,2 graus de febre, amb problemes per respirar i amb una insuficiència cardíaca. A l’animal se li va practicar una eutanàsia i li van fer una necròpsia. L’investigador de l’IRTA-CReSA, Joaquim Segalés afirma que “la cadena de transmissió dels virus es produeix de les persones cap als gats. Ells són les víctimes col·laterals de la malaltia en els humans”.

Pocs casos d’animals amb coronavirus

Des de l’inici de la pandèmia, només s’ha tingut constància d’alguns casos aïllats de gossos, gats o fures amb rastre del virus SARS-CoV-2. L’Organització Col·legial de Veterinaris (OCV) ja va fer una crida a la calma: subratlla que fins ara els casos són testimonials i els estudis que se n’estan fent són encara preliminars.

D’altra banda, no hi ha evidència científica que el procés pugui ser a la inversa, és a dir, que un animal contagiï el virus a una persona humana.

Com saber si el gat està infectat?

Tot i que la simptomatologia de la covid-19 en els animals no és clara i la possibilitat d’infecció és molt baixa, símptomes com la febre, la tos, la dificultat per respirar, els esternuts, els vòmits, la diarrea o la letargia són signes clínics potencialment compatibles amb les infeccions per SARS-CoV-2. Els investigadors del CReSA recomanen que, en cas de dubte, el millor és consultar un veterinari.