TMB recupera la pràctica totalitat del servei amb l’entrada de Barcelona a la fase 2. Des d’aquest dilluns, 8 de juny, l’oferta de la xarxa de metro ja és del 100 %, tot i que es manté l’horari de cinc del matí a 12 de la nit. Pel que fa als autobusos, l’oferta és del 80 % de mitjana i del 85 % en hora punta. A més, tant al metro com al bus ja es poden ocupar tots els seients, segons ha publicat el BOE. Únicament en el cas dels espais per viatjar dempeus es manté l’obligació que només hi hagi dues persones per metre quadrat.

TMB confia que amb l’entrada en la fase 2 els usuaris del transport públic continuïn creixent. Després de tocar fons a principis d’abril, el transport públic ha anat recuperant usuaris progressivament durant la fase 1. La mitjana diària de viatgers a bus i metro ha estat de 642.000 entre el 2 i el 5 de juny, un 54 % més que l’última setmana de la fase 0 (del 18 al 22 de maig).

Un 8 % més d’usuaris al metro

Segons TMB l’ús del metro ha pujat un 8 % respecte a dimarts passat fins a les nou del matí. De fet, la demanda del transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona ha augmentat entre un 5 i un 10 % respecte a dimarts passat, segons han informat els diferents operadors. Així, a Ferrocarrils s’han registrat 23.307 validacions fins a les nou del matí, un 9,4 % més que dimarts. A Rodalies, tot i que la caiguda encara és del 66,5 % les validacions van pujant un 5 % de mitjana cada setmana, segons Renfe.

Una app per evitar aglomeracions

Per facilitar l’ús del transport públic i evitar aglomeracions, TMB ha posat en marxa una aplicació que ajuda els usuaris a planificar el viatge. Aquesta eina mostra l’ocupació mitjana estimada al metro per línia, sentit, estació i franja horària; i, al bus, per línia, sentit i franja horària. Els indicadors s’obtenen a partir de les dades dels darrers dies, de manera que els usuaris poden saber si el trajecte que volen fer anirà més o menys ple i si cal buscar alternatives d’horaris o recorregut.

Els músics tornen al metro

Coincidint amb l’inici de la fase 2 s’ha restablert la música al suburbà. TMB informa que després d’un estudi exhaustiu dels 46 punts actuals existents, s’han seleccionat els que comporten menys risc atesos les seves característiques i l’espai disponible.

Les set estacions experimentals on els músics començaran a tocar seran Passeig de Gràcia (L2), Arc de Triomf (L1), Ciutadella – la Vila Olímpica (L4), el Guinardó – Hospital de Sant Pau (L4), Diagonal (L5), Maria Cristina (L3) i la Vall d’Hebron (L3). Properament s’aniran ampliant de forma progressiva els punts on toquen els músics segons vagi evolucionant la desescalada.