Nou toc d’atenció del grup promotor de la Llei 24/2015, format per l’Observatori DESC, la PAH Barcelona i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE). Aquest dimecres han fet front comú per reclamar a les administracions que, un cop convalidat el nou decret de l’habitatge que amplia la llei, apliquin la norma i sancionin els grans tenidors si no ofereixen lloguers socials.

Amb el suport del Consell de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), el Col·legi Oficial de Treball Social (TSCAT), el Sindicat de Llogaters i Llogateres i la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, també han exigit als jutges de primera instància que interpretin la llei “de manera garantida” i es decantin per defensar els més vulnerables, és a dir, les famílies a punt de ser desnonades o bé que ocupen una llar.

Representants dels moviments socials han entregat una instància al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per fer sentir les seves demandes. Tot i les crítiques a l’aplicació del decret, des del grup promotor són optimistes i celebren que el govern català obri la porta a fer modificacions perquè sigui més efectiu. A més, des de l’ICAB han assegurat que s’estan estudiant mecanismes legals per paralitzar desnonaments en el marc de la norma.

Aquests col·lectius i entitats han fet pinya arran de la controvèrsia sobre qui ha de ser responsable d’aplicar el decret. Fa uns 15 dies, l’Audiència de Barcelona va fixar que el fet que un gran tenidor negui lloguers socials a les famílies vulnerables no pot paralitzar un desnonament. Interpreta que la norma té caràcter administratiu i que, per tant, són la Generalitat i els ajuntaments qui l’han d’aplicar.

Què diu el decret 17/2019?

Segons el decret 17/2019, els grans tenidors, fons d’inversió i propietaris de més de 15 habitatges han d’oferir un lloguer social als inquilins en cas d’impagament, ocupació de mig any o més o bé si se’ls està a punt d’acabar el contracte. Això, abans de denunciar-los per fer-los fora de casa. Si no s’hi avenen, l’Administració pot aplicar sancions que poden arribar a ser milionàries.

A Barcelona, l’Ajuntament ja ha començat a aplicar multes per incompliment de la llei. Ho ha fet en el cas del propietari de l’anomenat Bloc Llavors, al Poble-sec, el fons d’inversió Vauras. Tot i haver tramitat ja l’expedient sancionador, el desnonament de les sis famílies que hi vivien es va acabar executant igualment.