Els Mossos d’Esquadra han desallotjat les sis famílies que viuen al Bloc Llavors, al carrer de Lleida, al Poble-sec. A les vuit del matí ha arribat la comitiva judicial i els agents dels Mossos han procedit a executar l’ordre de desnonament. L’ordre afecta sis dels pisos de l’immoble, tot i que n’hi ha vuit d’ocupats. Aquestes sis famílies ja han estat totes desallotjades. És el cas de la Susana Naranjo, que fa més de dos anys i mig que vivia al cinquè tercera. Assegura que els agents li han rebentat la porta, que l’han insultada, l’han treta de casa, l’han identificada i  l’han fet fora de l’edifici. De moment, l’única alternativa que li han ofert és passar la nit en una pensió o un alberg.

Els veïns s’han mobilitzat des de primera hora per intentar aturar l’enèsim intent de desallotjament, igual que han fet totes les vegades anteriors. Una cinquantena de persones han passat la nit a l’edifici, per fer resistència des de dins, i desenes més s’han concentrat a fora, manifestant-se contra el llançament d’aquestes famílies vulnerables amb fills menors a càrrec.

pressió veïnal bloc llavors

Crítiques a l’actuació dels Mossos

Des del Sindicat de Barri del Poble-sec han denunciat que els Mossos han fet fotografies a la gent que hi havia dins de l’edifici, que els han tret els objectes personals i els han denunciat per resistència i desobediència. També han penjat vídeos a Twitter en què denuncien l’ús desproporcionat de la força per part dels Mossos, a l’hora de treure una per una les persones que hi ha resistint a l’interior de l’immoble. En un d’aquests vídeos es veu com un agent colpeja amb força amb la porra el peu d’una de les persones assegudes a l’escala.

També Llum Oliver, del Grup d’Habitatge de Sants, ha denunciat l’actuació de la policia. Assegura que s’han produït moments de molta violència a l’interior de l’immoble, i que tenen imatges enregistrades que les utilitzaran per denunciar-los.

Segons els Mossos, les persones que hi havia a l’interior de l’edifici han fet una resistència activa. Diuen que han tirat tomàquets als agents i els han donat puntades de peu, uns fets que han forçat l’actuació dels policies.

Impediments a la mediació municipal

El regidor de Sants-Montjuïc, Marc Serra, ha denunciat a Twitter que dues tècniques de la unitat antidesnonaments de l’Ajuntament s’han personat al llançament, però que els Mossos els han impedit mediar amb la comitiva judicial. En el tuit, Serra demana al conseller d’Interior, Miquel Buch, que garanteixi la feina d’aquest servei social municipal. La policia catalana, però, assegura que ells no han dificultat en cap moment la feina del SIPHO, sinó que la comitiva judicial no ha volgut que les tècniques hi intervinguessin.

També la regidora d’Habitatge, Lucía Martín, ha qualificat d’“injustificable” que la policia impedeixi l’acció dels equips municipals i que s’agredeixi les persones concentrades. També qualifica de “desproporcionat” el dispositiu dels Mossos.

Sisè intent de desnonament

Fa una setmana, la jutgessa que porta el cas va desestimar el recurs dels ocupants i va donar l’ordre definitiva per executar el llançament en un termini de 15 dies, sense data ni hora concrets. Aquest matí, almenys una desena de furgonetes de la Brigada Mòbil dels Mossos s’han desplegat al carrer de Lleida, que està tallat al trànsit.

mossos desnonament bloc llavors

El d’avui és el sisè intent de desallotjament d’aquest bloc del Poble-sec. L’anterior, el mes de gener, es va aturar després que la jutgessa va donar un termini a la propietat per oferir un lloguer social a les famílies, tal com estableix el decret llei d’habitatge 17/2019. Però a finals de febrer, la magistrada va canviar de criteri i va reactivar el desnonament. L’immoble, propietat de Vauras Investment, va ser ocupat fa dos anys i actualment hi viuen sis famílies amb menors. Segons el decret 17/2019, els amos de la finca tenen l’obligació d’oferir un lloguer social als inquilins en situació de vulnerabilitat. Finalment no ho han fet, per això l’Ajuntament els ha obert un expedient sancionador. La multa pot arribar a mig milió d’euros.