Una explosió a Barcelona, a l’empresa química Proquibasa, ha provocat almenys un mort aquest dimarts. L’empresa, situada a la via Trajana, es troba al polígon industrial de Montsolís (Sant Martí), situat a tocar del límit entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs. La deflagració també ha provocat 19 ferits lleus i diversos desperfectes. Els bombers també estan buscant una persona que possiblement es trobava a la “zona zero” del sinistre amb l’ajuda de dues unitats canines.

La persona morta estava en una nau industrial pròxima a la de Proquibasa i ha rebut l’impacte d’un dels elements que han sortit projectats a causa de l’explosió. La deflagració presumptament s’ha produït en un dipòsit vertical durant unes proves de pressió, segons el cap d’unitat dels Bombers de Barcelona Antonio Cabeza. “El dipòsit podria no haver suportat la pressió i l’ona expansiva ha afectat tot l’entorn”, ha afegit. Per això, parts d’aquest element i d’algunes construccions de les naus del voltant de l’empresa han sortit disparats. “No descartem més ferits”, ha explicat Cabeza.

Vessament important de productes

El sinistre està aturat, però encara no controlat. De fet, els bombers que s’hi han desplaçat no poden treballar amb total seguretat a causa del vessament “important” de productes, que, segons Antonio Cabeza, “cal segellar perquè no emanin gasos inflamables”. D’aquesta manera, es volen evitar focus nous de foc. A més, ha deixat clar que les afectacions a l’atmosfera han estat “lleus”. A més, els veïns estan preocupats pel sostre d’amiant mentre que l’Ajuntament assegura que no hi ha perill.

El dispositiu per garantir la seguretat al recinte “durarà hores, i segurament dies”. En les tasques d’extinció hi treballen 18 dotacions de bombers. De moment, han confirmat que hi treballaran tota la nit per assegurar la zona i aturar el vessament de productes químics.

19 ferits atesos pel SEM

Al lloc dels fets també s’hi han desplaçat un total de 18 unitats del Sistema d’Emergències Mèdiques. Han atès 19 persones ferides, totes en estat lleu. D’aquestes, 13 han estat traslladades a hospitals i CAP mentre que la resta, sis, han rebut l’alta al mateix lloc. La majoria de les persones han estat ateses per contusions en extremitats inferiors i també per dificultats respiratòries. L’Ajuntament ha activat el Servei d’Urgències i Emergències Socials Municipals per oferir atenció psicològica tant als afectats per la detonació com els familiars del difunt i el desaparegut.

Protecció Civil ha anunciat via Twitter que ha activat el Pla d’emergència exterior del sector químic de Catalunya (PLASEQCAT), en fase d’emergència, per aquesta deflagració a la indústria de productes químics. Informa, a més, que està en contacte amb els Bombers de Barcelona i l’empresa en qüestió per esbrinar els tipus de productes afectats.

explosio barcelona proquibasa
Foto: Aaron González

Alguns usuaris s’han fet ressò de l’explosió a través de les xarxes socials. En les fotografies i vídeos que han compartit, es pot veure tot de material per terra, al voltant d’una de les naus del polígon i entre vehicles estacionats. Hi ha pedres, blocs de formigó i claus de grans dimensions. L’onada de pols que ha ocasionat l’accident s’ha vist des de quilòmetres de distància.

El tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, s’hi ha desplaçat juntament amb càrrecs de la Guàrdia Urbana. El cos de policia municipal hi ha destinat 25 patrulles, que han acordonat la zona, i alguns agents s’han equipat amb mascaretes per treballar-hi.