Els Bombers encara busquen una persona desapareguda aquest dimarts arran de l’explosió a la via Trajana, a l’empresa química Proquibasa, al polígon industrial de Montsolís (al districte de Sant Martí). Aquesta persona era a la “zona zero” del sinistre i, per trobar-la, els Bombers de Barcelona treballen amb l’ajuda de tres unitats del Grup Caní de Recerca dels Bombers de Catalunya. Una de les hipòtesis es que pugui estar sota la runa. Segons expliquen els bombers, hi ha molta runa acumulada i s’han de moure amb grues trossos pesats de parets i de formigó que han caigut.

La deflagració va provocar la mort d’una persona que hauria rebut l’impacte d’un dels elements projectats per l’explosió. Pel que fa als 13 ferits que van requerir ingrés hospitalari, tots ells han rebut l’alta mèdica.

Actualització del vessament de productes

Els Bombers estan treballant en la contenció de les instal·lacions d’aquesta empresa, que treballa amb productes químics, i del vessament que es va produir arran de l’explosió. Segons ha explicat Àngel López, el cap d’Intervenció del Servei dels Bombers de Barcelona, la situació està controlada i s’està donant accés a les naus del polígon on no hi ha cap perill. Tot i això, es manté activat en fase d’alerta el Pla d’actuació d’emergència municipal per a accidents greus en empreses amb risc químic.

D’altra banda, els Bombers, juntament amb els Mossos d’Esquadra, analitzaran amb l’ajuda d’un dron l’ona expansiva de l’explosió.

Les empreses del polígon, tancades

L’explosió va generar una forta onada expansiva que ha causat nombrosos danys al polígon on està ubicada aquesta empresa. A primera hora del matí les empreses estaven totes tancades, però els bombers estan revisant les instal·lacions i es preveu que puguin anar obrint al llarg d’aquest dimecres.

Amiant a la zona afectada

Sobre l’alerta de la FAVB per la presència d’amiant en el sostre de Proquibasa, afectada per l’explosió, els bombers confirmen que s’han trencat les cobertes de fibrociment. Això, afirmen, va provocar una fumera inicial que ara, un dia després, ja ha desaparegut.

Des de la seva Comissió de l’Amiant, van demanar que s’activés el pla per amiant. L’Ajuntament ja va respondre que s’havia estudiat el cas i que la major part de la coberta no conté amiant i que, per tant, no hi ha perill.