salvador illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha avançat si la regió sanitària de Barcelona i la resta de l’àrea metropolitana, ara en fase 0,5 de la desescalada, podran avançar a la fase 1 el 25 de maig, tal com ha demanat el Departament de Salut. Tot i això, espera que “la major part del país” hagi entrat a la fase 1 “en els pròxims dies”. Durant la seva compareixença setmanal en la Comissió de Sanitat del Congrés, el dirigent socialista ha destacat que les dades són bones i que el conjunt del territori espanyol “va pel bon camí” però que cal “prudència” per continuar avançant cap a la ja batejada com a “nova normalitat”.

Sanitat dirà quines províncies o regions sanitàries avancen en el desconfinament i quines no aquest divendres.

Dol oficial i homenatge en la fase 1

Illa ha assegurat que un cop la gran majoria de regions d’Espanya hagin deixat enrere la fase 0 es podrà decretar el dol oficial i retre un “homenatge col·lectiu”, a totes les víctimes mortals per l’emergència sanitària derivada del coronavirus. Per ara, només Barcelona i l’àrea metropolitana, Madrid i algunes zones de Castella i Lleó continuen en la fase 0,5. Sobre la resta de territoris que sí que han pogut avançar a la fase 1, el ministre de Sanitat ha celebrat que les “mesures d’alleugeriment” implantades no han tingut “cap impacte en l’evolució de l’epidèmia”.

Illa ha insistit en la “cogovernança” amb les comunitats autònomes durant els pròxims dies d’estat d’alarma, que ha defensat com l'”única eina” per poder controlar la mobilitat durant la desescalada.