L’Oriol Espadaler va ser el primer pacient de covid-19 en ser traslladat en una càpsula d’aïllament, a bord de l’helicòpter del Servei d’Emergències de Catalunya (SEM). Ho ha explicat al programa ‘reset’, de betevé.

La tripulació de l’helicòpter em va dir: estrenes la bombolla“, ha relatat Espadaler. A la qual cosa ell va respondre: “És tot un honor, però preferiria no estrenar-la“. Tot plegat, va succeir cap a mitjans del mes de setembre de l’any passat, quan el van transportar des de l’Hospital de Cerdanya, a Puigcerdà, fins a l’Hospital de Sant Pau, a Barcelona, on va passar 20 dies a l’UCI.

La càpsula d’aïllament Isoark N36-7

Aquesta és la primera càpsula d’aïllament per traslladar pacients crítics contagiats amb malalties altament infecciones, com la covid-19, en l’helicòpter medicalitzat. Catalunya és la primera comunitat autònoma de l’estat espanyol que va desenvolupar un protocol per realitzar el trasllat segur d’aquests pacients en helicòpter.

La càpsula Isoark N36-7 evita la propagació del patogen durant el trasllat i redueix notablement la possibilitat d’infecció per part del personal sanitari, operatiu i aeronàutic implicat. Segons el SEM, suposa “una millora assistencial considerable“, ja que permet reduir el temps de trasllat interhospitalari d’aquest tipus de pacients, que fins ara només es podia fer mitjançant les unitats terrestres de suport vital avançat.

El contagi, probablement a l’AVE

Espadaler, que aleshores estava treballant a Madrid, està convençut que es va contagiar mentre viatjava en AVE perquè anava “a rebentar” i “la gent duia la mascareta de qualsevol manera“. Com que la família estava de vacances a la Cerdanya, ell se n’hi va anar a passar el cap de setmana. Un cop allà, amb els primers símptomes, el van ingressar i, al cap d’un parell de dies, el van traslladar en helicòpter.

Crec que em vaig contagiar a l’AVE perquè anava a rebentar i la gent duia la mascareta de qualsevol manera.
Oriol Espadaler, pacient de covid-19

L’experiència de l’UCI

Un any després que comencés el col·lapse a les UCI per la primera onada de la pandèmia, l’Oriol Espadaler ha recordat com va ser la seva experiència: “És molt dur“. Reconeix que es va “espantar” quan li van dir que l’haurien de sedar, tot i que ha agraït el tracte i la “professionalitat” de tot el personal sanitari, que li va transmetre “tranquil·litat”. La seva família, en canvi, “ho recorden amb terror“, diu, perquè “rebien una trucada diària i cada cop anàvem a pitjor“.

“Me’n faig creus dels que no duen mascareta”

Espadaler també ha carregat contra “la gent que no respecta les normes, que no duen mascareta, els negacionistes o els que fan festes il·legals“. “Me’n faig creus!“, ha exclamat, alhora que ha afegit que “s’hauria de fer una campanya per conscienciar la gent amb imatges del que passa a les UCI, com s’ha fet amb els accidents de cotxe“.