La seu definitiva de l’Institut Escola Cal Maiol és més a prop de ser una realitat al barri de la Bordeta. El Departament d’Educació i el Consorci d’Educació de Barcelona han anunciat l’aprovació d’un pressupost de 8.893.571 euros per a la construcció del nou equipament a l’antic recinte fabril de Can Batlló.

L’Associació de Famílies d’Alumnes de l’Escola Cal Maiol, ara situada al carrer de Sagunt, fa temps que reclama el centre educatiu a l’únic barri del districte de Sants-Montjuïc sense un institut públic. Des del 2006 hi ha assignada una part de Can Batlló a l’escola nova, però no ha estat fins ara quan s’ha aprovat el projecte, que tindrà dues línies educatives.

L’AFA Cal Maiol, satisfeta amb el projecte

La construcció del nou institut escola ha estat plena d’entrebancs al llarg dels anys. Per desencallar el projecte, l’Ajuntament va decidir assumir-ne el cost, això sí, associant la inversió a la construcció d’un nou parc de neteja, que s’havia d’ubicar al soterrani de l’escola. Aquesta proposta mai no va sumar suports entre les famílies i per això les negociacions entre Generalitat i el districte de Sants no es van aturar.

Finalment, serà el Departament d’Educació el que assumirà el cost de l’edifici, que serà independent. Des de l’AFA valoren la notícia positivament. Marc Fornells, de l’associació, reconeix que “es pot associar una escola a l’esport o la cultura, però mai a un parc de neteja”.

Actuacions en altres centres de Barcelona

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha explicat que, a banda del projecte de Cal Maiol, s’ha donat llum verda a la construcció de nou centres més i set reformes grans i ampliacions a tot Catalunya per un valor de 91 milions d’euros.

En paral·lel, també s’estan construint o ja tenen pressupost 71 actuacions més a tot el territori, de les quals sis són a Barcelona. Entre aquestes hi ha l’Institut Angeleta Ferrer i Sensat, al Fort Pienc; l’Institut Vallcarca; l’Escola Anglesola, a les Corts; l’Institut la Sagrera; l’Escola la Maquinista i l’Escola 30 Passos, a Sant Andreu.

300.000 portàtils per al curs vinent

Bargalló també ha informat de més novetats del curs escolar 2020-2021. El conseller ha afirmat que la Generalitat proporcionarà 300.000 ordinadors portàtils als alumnes de 3r i 4t d’ESO, batxillerat i formació professional i 85.000 per als professors. La mesura forma part del Pla d’educació digital de Catalunya, que tenia com a data objectiu el 2025 i que s’ha accelerat per la pandèmia de la covid-19. Educació també facilitarà 110.000 punts de connexió a internet als alumnes que no disposin del servei a casa. El projecte té un pressupost de 185 milions d’euros, dels quals 106 s’executaran el curs vinent.