alimentació saludable como como festival ecologic

El decret d’estat d’alarma ha obligat la majoria de persones a estar-se moltes -moltíssimes- hores a casa. De fet, es calcula que la crisi del coronavirus ha confinat al seu domicili un terç del total de la població mundial. En aquestes circumstàncies d’aïllament social, mantenir-se en forma i portar una dieta equilibrada es fa una mica més difícil que normalment. L’avorriment, l’angoixa o la preocupació per la situació poden acabar fent-nos visitar la nevera més sovint del que ho fem normalment i si a això hi afegim la disminució de l’exercici físic, les conseqüències per a la salut poden ser molt evidents. Per això, els especialistes recomanen regular-se i intentar no menjar de més durant el confinament.

Menys exercici, menys menjar

Els experts ho tenen clar: a menys exercici, menys menjar. En una entrevista a EFE Salut, l’endocrinòloga Clotilde Vázquez assegura que  “si no gastem tanta energia tampoc no hem de continuar consumint les mateixes calories que un dia habitual” i per això recomana reduir les racions. En aquest sentit, afegeix que un adult que “pràcticament no es mogui, no hauria de passar, segons l’edat, de les 1.3000 o 1.700 calories” mentre que en una jornada amb activitat normal podria arribar a les 2.000.

Aliments amb vitamina D i antioxidants

Una altra de les claus és triar millor allò que mengem. La professora d’Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Noemí Cuenca, explica a l’ACN que cal escollir “aliments com fruita, verdura, cereals, llegums, lactis, peix i carn, perquè aportaran allò més necessari per mantenir-se sa i alhora evitar aliments ultraprocessats i pobres en nutrients“. Cuenca afegeix que cal optar per aliments amb vitamina D i antioxidants per tenir en bon estat el sistema immunitari. 

Fer exercici a casa

Encara que potser no siguin les activitats a què estem acostumats, els experts recomanen fer tot l’exercici possible mentre duri el confinament. És clar que no es podran fer activitats com córrer, anar en bicicleta ni fer natació, però des dels diferents perfils de xarxes socials dels clubs esportius així com els del professors particulars, s’ofereixen multitud de classes en línia que es poden seguir des de casa.

 

Controlar les emocions

A ningú no se li escapa que moltes vegades el que ens porta a la nevera és la necessitat de saciar emocions con l’angoixa o l’estrès, derivats tant de la situació de confinament com de la incertesa pel futur de la pandèmia que estem vivint. En aquests casos, segons la presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio, moltes persones recorren “a la xocolata o a aliments molt processats com les patates xips o la brioixeria perquè aporten un plaer momentani“. És per això que hem d’intentar mantenir un bon estat de salut mental mentre durin les restriccions de moviment.