Les xifres elevades de positius nous diaris per coronavirus a Catalunya, més d’un miler aquesta setmana, tardaran encara força temps a reduir-se de manera considerable. Així ho ha assegurat l’investigador i viròleg de l’IRTA Xavier Abad. En una entrevista a betevé, ha dit que arribar a registrar pocs afectats diaris i morts escassos “no costarà setmanes sinó mesos”.

Prudència amb les xifres de l’epidèmia

L’investigador ha explicat que encara és massa aviat per determinar si són efectives les mesures de confinament de l’estat d’alarma, pensades per evitar contagis. Abad creu que cal acumular una tendència positiva d’entre tres o quatre dies i una setmana per fer un diagnòstic més clar de com evoluciona la situació. També ha fet una crida a no abaixar la guàrdia perquè estem en la primera fase de la pandèmia i les estadístiques encara poden fer pujades i baixades en els propers dies. D’altra banda, ha dit que, tot i que a la llarga les mesures funcionaran segur, és difícil saber quan la corba de contagis començarà a baixar. I hi ha afegit que quan arribi aquest moment encara estarem molt amunt de la corba.

Si es relaxa el confinament, es relaxa per a tothom

Sobre el relaxament de les mesures de confinament perquè els nens puguin sortir una estona al carrer tal com ha fet, per exemple, Itàlia, Abad no n’és partidari. Segons l’investigador “el que val per als pares hauria de valdre per als fills i, per tant, s’ha de mantenir a tothom. I si es relaxa és per a tothom”.