“És una decisió que perjudica molt la gent gran”, assegura Josep Carné, president de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya (Fatec). En declaracions a betevé, Carné s’ha referit d’aquesta manera al document intern del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) sobre els criteris de cribratge dels pacients de coronavirus. Carné ha afegit que “no acceptem que, pel sol fet de tenir més edat, se’ns qualifiqui d’una manera diferent”. I ha demanat que se’ls tracti “exactament igual que a qualsevol tipus de persona”.

Per la seva banda, la presidenta de la Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat, Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, qualifica de “desafortunat” aquest document intern. Sabater considera que “no s’ha sabut expressar correctament el que volien dir perquè, si es llegeix estrictament, fa pensar que a les persones de més de 80 anys no se les ha de tractar“. Tot i així, la presidenta de la Coordinadora de la Sanitat assegura que s’estan imposant el criteri mèdic i l’ètica professional, ja que li consten casos de gent de més de 80 anys que ha estat ingressada a l’UCI.

De fet, el director mèdic del SEM, Xavier Jiménez, ja ha explicat que la decisió que preval sempre és la del metge que atén el pacient.