(Redacció / ACN) Aquest dilluns, 10 de gener, és el dia marcat per al retorn a les aules i, tot i estar en plena sisena onada, el segon trimestre comença segons el previst. La represa de les classes arriba amb protocols nous dissenyats per la Comissió de Salut Pública, entre Ministeri de Sanitat i comunitats autònomes. El principal canvi és la fi de les quarantenes dels grups bombolla complets a l’educació infantil i a la primària. Només es realitzaran quarantenes en el cas que hi hagi cinc positius o més a la mateixa aula o els contagiats representin més del 20 % de la classe contagiada.

Ara bé, en cas de confinar alumnes de manera individual o la classe sencera, en lloc d’estar 10 dies a casa, els estudiants hauran d’estar set dies confinats si no tenen símptomes, ja que Sanitat ha aprovat el canvi justificant-lo per la reducció del temps d’incubació de la variant òmicron. Els immunitzats, és a dir, amb la pauta completa de la vacuna o que hagin passat la covid en els darrers tres mesos no s’hauran de confinar.

Les proves diagnòstiques, a les farmàcies o als CAP

Salut ha assegurat que en cas de detectar positius a les aules, la resta dels alumnes que formin part d’aquest grup estable de convivència seran sotmesos a cribratges mitjançant tests d’antígens a les farmàcies, en els cas de primària, i els alumnes d’infantil podran fer-se les proves a punts centralitzats o els CAP.

Polèmica amb les substitucions de docents

El Departament d’Educació ha nomenat 571 interins i substituts per cobrir les baixes per covid-19 de mestres i professors a partir d’aquest dilluns, i preveu que n’hi hagi més per cobrir les noves que es comuniquin els propers dies.

Ara bé, aquesta qüestió ha arrossegat polèmica aquest cap de setmana, després que CCOO hagi alertat que, en cas que el personal docent agafi la baixa aquest mateix dilluns, no podrà ser substituït fins dimecres, dos dies després. Per la seva banda, però, Educació ha assenyalat que la substitució dels professors que agafin la baixa es materialitzarà l’endemà d’haver-se notificat.

Relaxament de les mesures: facilitat de contagis?

El nou protocol acordat aquest divendres ha fet encendre les alarmes del sindicat majoritari en l’ensenyament a Catalunya. USTEC ha alertat que la tornada a les classes serà un “polvorí” de virus si no es replantegen les mesures.

Ara per ara, el protocol vigent estableix que els escolars han de seguir portant mascareta a partir de 1r de primària. En el cas d’alumnes d’entre sis i 12 anys —fins a 6è de primària—, l’ús de mascareta és obligatori quan s’estigui amb el grup de convivència dins de l’aula. També fora, quan coincideixin amb grups que no són bombolla.

Pel que fa als alumnes de secundària, batxillerat, formació professional i centres de formació d’adults, així com el personal docent i no docent del centre, l’ús de la mascareta és sempre obligatori, malgrat que s’estigui amb el grup de convivència estable.

En aquest sentit, els experts discrepen sobre quina mascareta és millor per utilitzar a l’aula. L’investigador Àlex Arenas assegura que cal dur la mascareta FFP2 “ben ajustada”, tot i que altres veus, com la de la pediatra Maria Méndez, sostenen que la quirúrgica “és suficient”.

Les famílies veuen amb bons ulls el retorn a les aules: “Necessiten socialitzar, és la millor decisió”

Els pares i mares veuen amb bons ulls el retorn dels infants a les aules. Creuen que els seus fills han de poder “socialitzar” i destaquen el ràpid avenç de la campanya de vacunació . També defensen que els centres educatius segueixen totes les mesures de seguretat i creuen que s’han d’anar rebaixant les restriccions gradualment. És el cas de la Victòria, que aquest matí ha portat la seva filla a l’Escola de les Aigües de Barcelona. Durant les darreres setmanes admet que els ha arribat molta informació al respecte i admet que en algun moment determinat van tenir certa por perquè no sabien què passaria.

En la mateixa línia s’ha expressat en Jordi, un pare de la mateixa escola que ha recordat que compaginar la vida laboral, amb les tasques de casa i els infants a casa, no és una tasca senzilla per a les famílies. També ha apuntat que la situació derivada de la covid és diferent en cada escola i municipi. En el seu cas concret ha celebrat que no hagin tingut cap símptoma, ni s’hagin trobat malament. “A l’escola estan millor”, ha conclòs.