El Parc Güell és un dels atractius turístics de la ciutat i l’any passat va rebre més d’1.800.000 visitants, una xifra que s’acosta a les dades prepandèmia. El volum de turistes genera problemes de mobilitat al barri, sobretot, quan hi arriben amb taxi, una situació que ve de lluny i que els veïns han criticat diverses vegades.

L’AV Park Güell – la Salut – Sanllehy denuncia que l’origen del problema és una parada de taxis situada a la rambla de Mercedes. Expliquen que, per l’orografia del barri, la majoria de carrers de la zona només tenen un carril de circulació i això genera col·lapses de trànsit quan puja o baixa gent als taxis. Els veïns també denuncien que per culpa d’aquesta situació el Bus del Barri no pot passar i els vehicles personals tenen dificultats per circular.

L’Ajuntament ja va prendre mesures per pacificar l’entorn del Parc Güell i va instal·lar-hi unes pilones per restringir-hi la mobilitat. Els veïns, però, denuncien que alguns taxistes no fan cas de la senyalització i arriben fins a la porta del parc, encara que estigui prohibit. Sovint, aprofiten el pas del Bus del Barri o altres vehicles de veïns per enganxar-se al darrere i passar quan les pilones encara estan abaixades. A més, membres de l’associació, com Maria Solanas, també critiquen que en molts casos s’aturen al pas de vianants: “Quan no tenen espai envaeixen el dels vianants i els guals de la comunitat i aparquen en doble fila”.

Quatre ubicacions diferents en nou anys

Les protestes no han cessat en la darrera dècada i encara persisteixen. L’Ajuntament ha reubicat la parada en cinc ocasions des del 2013. Primer es trobava al carrer d’Olot, just davant d’un dels accessos al parc. Després, es van habilitar 12 places al carrer de Marianao, i més tard es van traslladar al carrer de Larrard. En cap cas els veïns han quedat satisfets: només “ha servit per traslladar el problema d’un lloc a un altre”, lamenta Solanas.

Cua de vehicles al carrer del Pare Jacint Alegre, a la cruïlla amb la rambla de Mercedes

Per la seva banda, alguns dels taxistes més veterans lamenten l’emplaçament actual, que és més lluny del punt de sortida dels visitants del parc. “Crec que aquí estem una mica amagats, per als clients i per a nosaltres, no crec que sigui efectiva la parada en aquest carrer”, assegura una de les taxistes mentre espera a fer una nova carrera a la parada. Tot i admetre que acostumaven a acumular-se molts taxis, afegeix: “No crec que sigui motiu per treure’ns d’allà”.

Proposen un altre canvi de la parada

L’associació de veïns assegura que ha intentat parlar diverses vegades amb representants del districte de Gràcia per buscar-hi solucions, però encara no n’han trobat cap de satisfactòria. De fet, els veïns han proposat canviar la ubicació de la parada i traslladar-la a un carrer més ample, com la carretera del Carmel. Els taxistes, però, consideren que la zona no és prou atractiva.

L’AV Park Güell – la Salut – Sanllehy també denuncia problemes de convivència i incivisme. Els veïns asseguren que hi ha discussions entre els taxistes i que llencen la brossa a terra.