vaga d'estudiants el 16 de desembre

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga el 16 de desembre contra la llei Castells. Es tracta d’una crida a la vaga d’estudiants d’instituts i universitats públiques d’arreu de Catalunya. El moviment estudiantil ho fa en defensa de la universitat pública i per aturar la nova Llei orgànica del sistema universitari (LOSU), coneguda com a llei Castells (del ministre d’Universitats, Manuel Castells).

Els motius de la vaga del 16 de desembre

El SEPC assegura que el text, encara pendent d’aprovació definitiva, suposa “una amenaça” per al sistema educatiu perquè, entre altres coses, “edifica una universitat subordinada a les exigències del mercat“. Denuncia que la llei “no blinda cap mesura concreta per evitar l’elitització“. El sindicat també lamenta que fins ara no s’hagi “volgut escoltar” la seva posició i considera que la reforma s’ha gestat d’esquena a la comunitat universitària. “No és una llei de consens, i qualsevol persona que entengui l’educació com un dret hauria d’estar-hi en contra“, ha assegurat una de les integrants del SEPC al Parlament.

A banda de l’accés a la universitat, una altra de les crítiques que fa el sindicat estudiantil sobre la llei Castells és que la proposta de llei omet qüestions rellevants com la llengua o les pràctiques remunerades, fet que, diu el SEPC, obre la porta als “abusos” del mercat laboral. A més, creu que “es retalla encara més el poder decisori” dels estudiants i lamenta que la llei pugui acabar aprovant-se “sense tenir en compte l’opinió del conjunt de la comunitat universitària“.

Finalment, el sindicat estudiantil també vol aprofitar l’aturada el 16 de desembre per fer una defensa de la llengua catalana i rebutjar la sentència del Tribunal Suprem que imposa una quota de castellà del 25 % a les aules.

Diverses plataformes s’han sumat a la convocatòria amb missatges reivindicatius a les xarxes socials. “Defensar una educació pública i de qualitat és aturar la llei Castells. El dia 16, totes a la vaga!”, diu Arran. La CUP també ha compartit el cartell de la convocatòria. Les reclamacions d’aquests estudiants per la LOSU i també pel decret de creació d’universitats fa mesos que duren. Ja al maig, desenes de joves van tallar la via Laietana.

Manifestació el 16 de desembre a Barcelona

El SEPC ha convocat una manifestació a Barcelona el 16 de desembre contra la llei Castells com també altres mobilitzacions a diferents punts de Catalunya. A Barcelona, la protesta d’universitats i secundària arrencarà a les 12 a la plaça de la Universitat sota el lema “Aturem la llei Castells”.

Aquesta, però, no serà l’única protesta de la setmana. Els estudiants tornaran a sortir al carrer el 18 de desembre per reivindicar l’escola en català. La marxa començarà a les 12 h a l’Arc de Triomf.

Assemblees també criden a fer vaga el 15-D

A banda del 16-F, la Coordinadora d’Assemblees de Facultat de la Universitat Autònoma de Barcelona ha fet una crida a aturar l’activitat lectiva, també, un dia abans, el 15 de desembre. De fet, a la UAB s’han bloquejat els accessos al campus aquest dimecres per evitar les classes.